Numărul infecțiilor nosocomiale s-a dublat. Pacienții nu sunt despăgubiți pentru bacteriile luate din spitale

by Andreea Radu

Anul trecut, infecţiile nosocomiale au făcut peste 14.000 de victime, însă, în România, nu există niciun mecanism prin care pacienţii să fie despăgubiţi pentru că au plecat mai bolnavi din spitale, scrie antena3.ro. Toți bolnavii care ajung la spital își doresc să se vindece cât mai repede și să plece sănătoși acasă, însă, din cauza infecțiilor dobândite din spitale, starea unora devine și mai gravă, mulți ajungând chiar să-și piardă viața.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în primul trimestru al anului trecut, au fost raportate 14.000 de infecții asociate asistenței medicale.
Din păcate, cele mai multe spitale care au raportat astfel de cazuri sunt cele din Capitală, infecțiile fiind dobândite mai ales în secțiile de Chirurgie și Terapie Intensivă.
Cu toate acestea, datele comunicate sunt departe de realitate, pentru că multe unități medicale se feresc să raporteze aceste infecții.
Și mai grav este că, în prezent, nu avem o legislație clară, prin care pacienții sau aparținătorii să fie despăgubiți.
Totuși, Colegiul Medicilor a propus ca bolnavii să fie despăgubiți în baza unei polițe de malpraxis, însă, până în acest moment, nu există o decizie care să transforme propunerea în legislație.
Inspectorii de la Agenția Națională a Medicamentului au anunțat că, în urma controalelor realizate în unitățile medicale, au descoperit numeroase dispozitive medicale și materiale de protecție neconforme.

Facebook Comments