Care este primul lucru la care vă gândiți când cineva v-ar menționa într-o conversație numărul 137? Probabil doar faptul că acesta este unul din numerele multiple, nu? Nu este o chestiune de mare importanță pentru noi, dar pentru fizicieni este un număr foarte misterios care poate deține răspunsuri la marile întrebări legate de Univers. Oamenii de știință au discutat importanța numărului 137 încă din anii 1800, când s-a sugerat că acesta poate conține indicii cu privire la Marea Teorie Unificată. Precum se ştie deja, Marea teorie unificată este o posibilă teorie a fizicii care ar putea combina trei din cele patru forțe fundamentale ale Universului într-o singură ecuație.
Unul dintre cei mai mari fizicieni din toate timpurile, Richard Feynman (1918-1988), declara că trebuie să fim mai atenți la “numerele magice”, precum este și 137. De asemenea, Laureatul Premiului Nobel, fizicianul Wolfgang Pauli (1900-1958), și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale încercând să rezolve misterul din jurul lui 137.
Numărul 137 are legătură cu o constantă a structurii fine, care este o constantă fundamentală, şi care are o valoare aproximativ egală cu 1/137, sau 1/137,03599913, pentru a fi mai precişi, fiind marcată cu litera greacă alpha – α. Când fizicianul Pauli și-a ținut prelegerea pentru premiul Nobel la Stockholm, pe 13 decembrie 1946, el și-a exprimat intenţia de a stabili o teorie “care va determina valoarea constantei structurii fine și va explica astfel structura atomică a energiei electrice, care este astfel o calitate esențială a tuturor surselor atomice de câmpuri electrice care apar în natură”.
Din nefericire, Pauli a murit fără să găsească un răspuns clar. Coincidență sau nu, fizicianul a murit la Spitalul Crucii Roșii din Zurich, în camera cu numărul 137. Se pare că marele psihoterapeut Carl Jung l-a ajutat pe Pauli să caute o bază matematică pentru constanta structurii fine, interpretând mai mult de 400 de vise ale lui Pauli. Jung credea că Pauli înțelegea inconștient “o mare ordine cosmică”.Universul fizic pare să fie organizat în jurul unor relații matematice elegante. De altfel, filozofii și matematicienii s-au întrebat de-a lungul secolelor dacă matematica este un sistem pe care oamenii l-au inventat sau dacă este de origine cosmică, poate chiar o cunoaștere divină care a fost pur şi simplu descoperită. Conform ipotezei Universului matematic, toate structurile care există matematic există și fizic.
“Dacă credeți într-o realitate externă independentă de oameni, atunci trebuie să credeți și în ceea ce eu numesc ipoteza universului matematic: că realitatea noastră fizică este o structură matematică. Cu alte cuvinte, toți trăim într-un obiect matematic gigantic – unul mai elaborat decât un dodecaedru și, probabil, și mai complex decât obiectele […] care apar în cele mai avansate teorii de astăzi. Totul în lumea noastră este pur matematic – inclusiv tu “, spune Max Tegmark, profesor de fizică.
Fizicianul Laurence Eaves, profesor la Universitatea din Nottingham, crede că putem folosi numărul 137 pentru a contacta civilizațiile extraterestre. O civilizație extraterestră avansată ar trebui să fie conștientă de importanța științifică a numărului 137. Folosind acest număr “magic” putem arăta speciilor extraterestre că suntem familiarizați cu mecanica cuantică și nu suntem o societate primitivă.
RadioRomaniaCultural: Richard Feynman (1918-1988, SUA), considerat, în 1999, între primii 10 fizicieni teoreticieni ai lumii, laureat Nobel (1965), autor, între altele, al celebrelor „diagrame” care-i poartă numele, modelând grafic matematica asociată comportării particuleor subatomice:
„Există întrebarea de mare profunzime și frumusețe asociată constantei structurii fine α – probabilitatea ca un electron să absoarbă un foton. (Numărul 1/137) a fost o enigmă de la descoperire și toți fizicienii teoreticieni buni și l-au pus pe tablă, îngrijorați privind originea acestuia. Imediat ai dori să știi de unde vine acest număr esențial, găsit experimental: este legat de π (pi) sau de baza e a logaritmilor naturali ? …Este unul din misterele date naibii ale fizicii: un număr magic pe care îl aflăm, fără a-i înțelege originea. S-ar putea spune că „mâna lui Dumnezeu” a scris acest număr și nu știm cum a manevrat creionul. Știm dansul experimental pentru obținerea cu precizie a numărului, dar nu știm să dansăm pe computer pentru a obține acest număr, fără a-l pune acolo în secret…”
Fragmentul de mai sus, numit „Ipoteza lui Feynman” s-a constituit într-o problemă a cărei aparentă rezolvare a adâncit și mai mult misterul: este legat de π (pi) și de metrica unui poligon cu…137 de laturi ! Adică – tot trebuie introdus 137 pentru a-l obține pe 1/137, constanta structurii fine ! Demitizările argumentate științific există și explică originea numărului ca derivat matemetic al altor constante. Totuși…chiar și faimosul număr π apare experimental, fără metrica asociată cercului ! Acest aspect este aproape necunoscut public, nicicum predat în școli.
Sursa: cunoastelumea.ro