Număr record de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului, în Arad

by Cristian Dobre

Polițiștii rutieri arădeni au întocmit, la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 24 august a.c., un bărbat de 42 de ani, din Nădlac, a condus un autoturism pe raza localității, fiind necesară oprirea acestuia prin blocarea drumului de către polițiști. În urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat o alcoolemie de 1,16 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Cu o alcoolemie de 0,88 mg./l. alcool pur în aerul expirat a fost depistat, pe raza municipiului, un tânăr de 23 de ani din Livada, în timp ce conducea un autoturism pe strada Câmpul Liniștii.

Polițiștii din Pâncota au depistat în trafic un tânăr de 26 de ani, din Seleuș, în timp ce conducea un autoturism pe raza localității, având o alcoolemie de 0,83 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Au mai fost depistați în timp ce conduceau sub influența alcoolului : pe strada Cocorilor din municipiu, un arădean de 58 de ani (0,82 mg./l. alcool pur în aerul expirat); pe raza localității Săvârșin, un bărbat de 46 de ani, din aceeași localitate (0,74 mg./l. alcool pur în aerul expirat); pe raza localității Șimand, un bărbat de 48 de ani, din aceeași localitate (0,69 mg./l. alcool pur în aerul expirat); pe Bd. Revoluției, o femeie de 39 de ani, din Arad (0,64 mg./l. alcool pur în aerul expirat), și pe raza localității Ghioroc, un bărbat de 33 de ani, din aceeași localitate (0,46 mg./l. alcool pur în aerul expirat).

Tuturor celor depistați le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, fiindu-le întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Tot pe fondul consumului de alcool, în seara zile de 24 august a.c., un bărbat de 62 de ani, din Dezna, a condus un autoturism pe raza localității Buhani. La un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune frontală cu un cap de pod. În urma impactului a rezultat rănirea ușoară a unei femei de 67 de ani, din aceeași localitate, care a fost transportată la spital în vederea acordării de îngirjiri medicale.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 0,89 mg./l. alcool pur în aerul expirat, conform procedurii fiindu-i recoltate probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Pe numele conducătorului auto a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Stimaţi conducători auto, șofatul şi alcoolul sunt incompatibile!

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad recomandă conducătorilor auto:

NU VĂ URCAŢI LA VOLAN, DACĂ AŢI CONSUMAT BĂUTURI ALCOOLICE!

Facebook Comments