NU AVEM BANI PENTRU SCOALA „MIHAI EMINESCU“, DAR PLATIM TREI MILIOANE DE EURO PE BECURI SI ILUMINAT FESTIV

by Sida Voicu

Continuăm, aşa cum am promis, serialul cheltuielilor exorbitante făcute de Primăria Arad, într-o perioadă în care primarul Gheorghe Falcă susţine că nu are bani pentru a cumpăra clădirea şcolii „Mihai Eminescu“, o clădire aflată în paragină şi pentru care s-au plătit, până acum, zeci de mii de euro.

Unul dintre motivele pentru care nu există bani sau, mai bine zis, nu se vrea să se dea bani pentru confortul câtorva sute de elevi sunt interesele financiare enorme din jurul Primăriei Arad. De exemplu, pentru iluminatul public, în joc sunt interese mari. De altfel, licitaţia pentru iluminat, în valoare de peste 60 de milioane de euro, s-a desfăşurat într-o tăcere adâncă. În linişte, cum îi place primarului Gheorghe Falcă, iar câştigătorul a fost cel anticipat de toată lumea: Elba Timişoara. O reţetă deja clasică a Primăriei Arad, aşa cum e şi licitaţia pentru tramvaie (pronosticul nostru e că va fi câştigată de Astra Vagoane Călători), licitaţie care se doreşte a se desfăşura într-o linişte la fel de profundă ca şi în cazul iluminatului. Motiv pentru care s-au făcut eforturi financiare ca liniştea să se aştearnă în Arad. Pe acest subiect, dar şi pe problemele de la Primăria Arad. Ca să stricăm puţin planurile primarului şi tovarăşului său vom reveni zilele următoare pe tema tramvaielor. Vorba lui Dan Diaconescu: nici nu ştiţi ce pierdeţi.

Până atunci, să ne ocupăm de afacerea cu becurile, pe care Primăria o preferă în dauna sutelor de copii de la „Mihai Eminescu“, pentru care nu există bani în buget. În schimb există peste patru milioane de euro, cam cât ar costa cumpărarea şcolii Mihai Eminescu, pentru afacerea cu iluminatul. E drept, aproximativ 1,6 milioane de euro sunt destinaţi consumului de energie electrică, aşa că scădem din start această sumă de la cheltuielile inutile. În schimb, peste două milioane de euro (9,8 milioane de lei) sunt cheltuite de primărie ca rată anuală din contravaloare investiţiilor conform noului contract de concesiune a iluminatului public din Arad. Cum ar veni, în acest an vom da două milioane de euro firmei Elba, rata anuală, în timp ce primăria spune că nu are să dea mai puţin de un milion de euro anual, pentru ca în cinci ani, de exemplu, să putem cumpăra şcoala „Mihai Eminescu“-

Iar banii nu sunt doar pentru investiţii. Mai plătim peste un milion de lei şi pentru ca domnii de la Elba să ne întreţină sistemul de iluminat. Iar ca lucrurile să fie bine plătite până la capăt, mai dăm 751 de mii de lei pentru iluminat festiv, care de vreo trei ani e acelaşi prin oraş, dar noi tot plătim miliarde, fără să beneficiem de ceva nou.

În total, pe 2014, iluminatul public ne costă 19,3 milioane de lei, adică o sumă aproximativ egală cu costul şcolii „Mihai Eminescu“. Problema e că şcoala nu aduce bani în unele buzunare, aşa că nu e o problemă de interes pentru administraţia publică.

Facebook Comments