Nouă semne surprinzătoare ale depresiei

by Dana B.

Identificarea corecta a problemei e cheia rezolvarii, un diagnostic precoce inseamna si o interventie rapida la nivel de tratament, o intoarcere la sinele tau sanatos si vesel. Iata noua semne surprinzatoare ale depresiei pe care nu vrei sa le ratezi:

1. Te doare.

Depresia si durerea impart anumite cai biologice si o parte din neurotransmitatori. Trei sferturi din persoanele depresive sufera durere recurenta sau chiar cronica, spun cercetarile in domeniu. Conform unui studiu canadian publicat de revista stiintifica Pain, pacientii cu depresie au de patru ori mai multe sanse sa experimente durere intensa, chiar debilitanta, in zona gatului sau in zona cervicala decat pacientii non-depresivi. Poti, de asemenea, sa ai mai multe dureri de stomac sau de cap decat in mod normal, sau pur si simplu sa iti creasca sensibilitatea la durere in general. Un studiu din 2008 arata ca, atunci cand depresivii anticipeaza durerea, activitatea lor cerebrala indica mai multa emotie si mai putina capacitate de adaptare, asa ca fac cu greu fata durerii.

2. Incep sa te stranga pantalonii.

De ce e asa de greu sa ii inchizi? Poate din cauza inghetatei pe care ai mancat-o pe nerasuflate cu o noapte inainte? Sau de la cinele pe baza de semipreparate pe care le-ai pregatit in ultima vreme pentru ca nu ai mai avut chef nici de cumparaturi, nici de gatit? Desi mancatul pe fond emotional poate sa iti creasca serotonina pe termen scurt, facandu-te sa te simti mai bine, cu timpul se va traduce in kilograme in plus si sentimente de vina si rusine. In plus, nu face nimic pentru a trata cauza din spatele depresiei. In alte situatii, unii depresivi scad in greutate, pentru ca isi pierd apetitul.

3. Esti mult mai iritabil.

Daca cel mai mic eveniment nefericit te duce in pragul furiei, sau daca a fi morocanos a devenit starea normala pentru tine, s-ar putea sa suferi de depresie. Un studiu publicat in 2013 in JAMA Psychiatry arata ca 54% dintre depresivi se simt ostili, morocanosi, certareti, adesea nervosi. „O data ce ajungi in partea negativa a casei, este mai probabil sa intri in camerele unde stau si celelalte stari negative: iritabilitatea, frustrarea, furia.” spune Simon Rego, profesor asociat de psihiatrie clinica si stiinte comportamentale la Colegiul de Medicina Albert Einstein.

4. Nu mai simti nimic.

Te simti neutru, indiferent, amortit? „Cei mai multi avem motivatii care ne fac sa ne dam jos din pat dimineata, fie ca e munca, sportul, o intalnire cu cineva sau simplul gest de a ne pregati micul dejun.” spune Rego. „Dar pentru cei depresivi, aceste impulsuri se pierd.” Iar lucrurile care inainte le aduceau lacrimi sau zambete acum ii lasa indiferenti. Acest comportament de zombie este un semn clar al depresiei, te poate face sa pari distant, rece si ii poate indeparta pe cei apropiati.

5. Cocktailul pe care il bei in mod normal seara s-a transformat in trei bauturi.

Daca ai inceput sa bei mai mult de un pahar de alcool seara, probabil nu e doar pentru ca ai avut o zi grea la munca. Aproape o treime dintre depresivi au o problema cu alcoolismul, spun studiile. Si chiar daca un pahar te poate relaxa, un al doilea sau al treilea pot amplifica emotiile negative.

6. Esti lipit de Facebook…

Sau de jocurile de noroc sau de cumparaturi…in principiu, orice obicei caruia i te dedici in exces, mai ales online, poate fi un semn al depresiei. Mai multe studii au confirmat ca persoanele care isi petrec timpul online compulsiv si au mai multe interactiuni virtuale decat reale au sanse mai mari sa fie deprimate.

7. Esti cu capul in nori.

Visezi mult in timpul zilei in ultima vreme? Despre cum o sa devii o vedeta de cinema, cum o sa te indragostesti la nebunie, cum copilul prietenului tau e mai destept ca al tau sau ca seful are ceva cu tine? Psihologii de la Universitatea Harvard au aratat ca suntem cei mai fericiti atunci cand reusim sa ramanem cu gandurile bine infipte in momentul prezent, fara sa ne lasam mintea sa hoinareasca aiurea.

8. Nu te poti decide.

Facem pana la 70 de decizii constiente zi de zi, iar cele mai multe imediat, fara sa stam prea mult pe ganduri. Ne trezim sau amanam alarma? Ne imbracam sau ramanem in pijamale? Oua sau fulgi de ovaz cu iaurt? O carte sau un serial? Â In schimb, daca suntem deprimati, aceste lucruri marunte pe care le-am decide pe loc devin decizii greu de luat, pentru ca incetinesc procesele cognitive.

9. Nu iti mai piepteni parul.

Anumite schimbari in felul in care te ingrijesti de aspectul tau fizic pot fi un semnal de alarma. Intr-un studiu din 2014, la care au participat peste 10.000 de oameni, 61% dintre cei cu o sanatate orala precara sufereau de depresie. Si cu cat aveau mai multe probleme dentare, cu atat mai severa era depresia. „Neglijarea aspectului tau fizic poate fi semnul unor probleme interioare grave”, explica Rego.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments