NOUA DREAPTA ARAD CERE RIDICAREA UNUI MONUMENT ROMANESC AL RECONCILIERII IN GYULA

by Sida Voicu

De ani de zile un grup de patrioti cu adevarat romani se lupta cu autoritatile de la Gyula, pentru a obtine aprobarile necesare ridicarii in localitate a unui monument in memoria Mitropolitului Ortodox Roman Andrei de Saguna, unul dintre exponentii de seama a romanismului din secolul al XlX-lea. Dar la Gyula Consiliul Local este majoritar Jobbik, adica unul ostil Romaniei. In aceste conditii, in tot acest timp in Romania se reabiliteaza si se inaugureaza zeci si zeci de monumente ce amintesc de Ungaria Mare si au loc tot felul de manifestari ce comemoreaza calaii neamului romanesc.

La toate acestea Noua Dreapta Filiala Arad nu poate ramane indiferenta. Nu suntem adeptii violentei de nici un fel, nu suntem rasisti, nu dorim ingradirea sau restrangerea drepturilor si libertatilor niciunei etnii conlocuitoare oricare ar fi ea, chiar cerem in egala masura, acelasi respect pentru romanii aflati in afara granitelor tarii.

Se pregateste o mascarada de alegeri parlamentare in Ungaria, prin care se doreste divizarea romanilor ce locuiesc in Ungaria, astfel ca natia romana sa nu aiba nici macar un deputat in parlamentul de la Budapesta, ci doar un amarat de observator fara drept de vot. Situatia e clara: etnia maghiara favorizata la exceptional in Romania iar etnia romana total defavorizata in Ungaria.

Noua Dreapta, filiala Arad, a adresat o scrisoare oficiala D-lui Prim Ministru Victor Ponta, Ministrului de externe Titus Corlateanu, Ministrului Administratie si dezvoltarii ,Vice-premierului Liviu Dragnea si Ministrului Culturii Gigel Stirbu, scrisoare in care am prezentat situatia de la Arad privind manifesterile ostile Romaniei cu prilejul zilelor de 15 martie si 6 octombrie organizate de UDMR Arad cu spijinul direct a Primarului Falca, ostil oricarei cereri venite din partea organizatilor romanesti pe aceeasi tema a comemorarilor si am cerut introducerea in cadrul relatiilor romano-maghiare, la nivelul manifestarilor, a comemorarilor dar si a tuturor activitatilor desfasurate in Romania de catre organizatii maghiare DE INTRODUCERE A PRICIPIULUI PARITATII, exemplu – se ridica un monument in Romania, se ridica un monument in Ungaria, totul pe cheltuiala statului care este gazda .

In acest context am cerut prin Ministerul Culturii, nu numai aprobarea imediata a tot ceea ce este necesar pentru ridicarea monumentului lui Andrei Saguna la Gyula dar si amplasarea in acest oras a Parcului Reconcilierii Maghiaro–Romane similar celui de la Arad, pentru a putea si noi romanii sa avem manifestari similare celor de la Arad in Ungaria, pentru ca avem ce comemora (de exemplu, pe cei 40.000 de romani martiri ai Revolutiei din 1848-1849).

Filiala Noua Dreapta Arad
Presedinte Angel Popescu

Facebook Comments