Noi proiecte pentru românii din Ungaria

by Dana B.
În data de 23 noiembrie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni a avut o întrevedere cu dl. Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, la sediul acesteia, din Budapesta.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut ca scop stabilirea unei legături între instituțiile coordonate, precum și identificarea unor proiecte în beneficiul comunității românești din Ungaria.
În data de 22 noiembrie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni a participat la activitatea ”Porțile deschise”, proiect ce vizează educația  transfrontalieră. Acest program s-a realizat  în urma parteneriatului dintre Liceul Teoretic Sebiș (judeţul Arad) si Liceul Tehnic „Harruckern János” din Gyula, Ungaria. La manifestări au participat Czeglédiné Szappanos Anita, directorul şcolii din Gyula şi Marius Turnea, directorul şcolii arădene, alături de alte cadre didactice. Coordonatorul acestei activităţi este Ioan Cozma (Kozma János György), profesor la şcoala din Gyula, membru al Corului “Pro Musica” din Gyula şi promotor al unor concursuri de şah. Consulul general Florin Vasiloni a participat la vizitarea Şcolii Tehnice din Aletea (Elek) şi a Castelului Breda din Leucuşhaz (Lokoshaza), încurajând şcolile implicate în accesarea unor proiecte trasfrontaliere în beneficiul ambelor părți.
În data de 24 noiembrie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni a participat, la Şcoala Generală din Micherechi, la Concursul de ortografie pe ţară „Gheorghe Martin”, dedicat vorbirii şi scrierii corecte în limba română, la care au participat un număr de 31 de elevi din clasele III-VIII, din mai multe localităţi din Ungaria în care trăiesc români: Micherechi, Gyula, Chitighaz, Aletea şi Bătania. Concursul a început cu un scurt program cultural, care a cuprins o scenetă în limba română şi cântece populare, interpretate de către corul şcolii din Micherechi. Concursul de ortografie s-a înscris în manifestarea intitulată „Săptămâna Limbii Române” la Şcoala Generală din Micherechi, care a cuprins mai multe activităţi cultural-educative adresate în principal elevilor din această localitate. Coordonatorul juriului a fost prof. Stela Nicula de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula.
 
Facebook Comments