NEVAZATORII VOR PICHETA MINISTERUL MUNCII: „SUNTEM PREA MULTI“

by Andreea Radu

Ministerul Muncii va fi pichetat începând de luni de şapte persoane cu deficiențe de vedere, care vor intra în greva foamei. Aceștia vor să afle, astfel, unde se duc fondurile Asociaţia Nevăzătorilor din România, organizație de utilitate publică. Greviștii mai cer deblocarea banilor pentru formare profesională a nevăzătorilor şi verificarea tuturor certificatelor de handicat acordate unor persoane, deoarece, afirmă protestararii, cel puţin 40.000 văd, în realitate, foarte bine.

România are înregistrați oficial, la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, 106.000 de nevăzători. Dintre aceștia, 60.000 sunt şi membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR). “De unde provine diferenţa, până la 106.000? Zeci de mii de falşi nevăzători au fost înregistraţi cu gradul I de handicap pentru a primi indemnizaţia, ajutor de însoţitor. De mulţi ani se ştie despre această situaţie, am încercat să sensibilizăm autorităţile, dar nu ne ascultă nimeni”, a declarat pentru România liberă Valeriu Borşan, purtătorul de cuvânt al “Grupului de iniţiativă pentru reformarea ANR”.

Grupul a demarat o anchetă pe cont propriu pe tema situaţiei acestei categorii defavorizate în ţara noastră. Statisticile spun că în anul 1989 în România existau 16.000 de nevăzători. După 25 de ani s-a întâmplat ceva ciudat, pentru că la Ministerul Muncii sunt înregistraţi acum 106.000 de nevăzători. Aceasta, în condiţiile în care, demografic, populaţia ţării este în scădere.
O concluzie ar fi că aproximativ 40.000 de persoane, neînscrise în asociaţiile de nevăzători teritoriale, sunt perfect sănătoase. Unii au şi permise de conducere, aşa cum au descoperit şi organele statului în anii din urmă. Doar în Iaşi, de exemplu, au fost prinse 515 persoane care era declarate fără vedere și primeau indemnizaţii, dar în realitate munceau ca tractorişti. Valeriu Borşan a explicat modul în care se obţin certificatele de nevăzător.

“Trebuie doar să cunoşti pe cineva din interiorul acestui mecanism de fabricat handicap de gradul 1, care îţi permite apoi să obţii un venit lunar de aproximativ de 1.000 de lei, peste orice alt venit personal”, a precizat acesta. În fine, greviştii nevăzători îşi pun şi problema banilor primiţi de Asociaţiei Nevăzătorilor din România, care este asociaţie de utilitate publică, deci are acces la bunuri publice, inclusiv bani. “ANR se finanţează şi de la Ministerul Muncii, dar şi din cotizaţii. O cotizaţie, în medie la nivel naţional, este de 75 de lei de persoană pe an. Înmulţiţi cu 60.000 de membri ca să înţelegeţi despre ce sume vorbim”, a arătat Valeriu Borşan, purtătorul de cuvânt a grupului mai sus menţionat.

Sumele despre care vorbesc cei din grupul de iniţiativă se ridică, doar pe anul 2014 la 1.659.000 de euro.

Sursa: romanialibera.ro

Facebook Comments