Națiunile Unite solicită menținerea calmului în Haiti

by Florian Popa
Națiunile Unite au făcut un apel joi, pentru menținerea calmului în Haiti, cu opt zile înainte de retragerea forței de poliție actuale din țară, scrie HotNews.ro.
Pentru o perioadă de peste un an, Haiti s-a confruntat cu proteste violente anticorupție, în timp ce criza politică devine tot mai acută.
„Încurajăm toate părțile implicate să se abțină de la violență, să respecte drepturile omului și să permită funcționarea normală a spitatelor și a serviciilor de urgențe, precum și a activității celor din echipele umanitare, care asistă populațiile vulnerabile”, a transmis purtătorul de cuvânt ONU, Stephane Dujarric, în timpul unei conferințe de presă.
Un alt protest este programat pentru vineri, prin care se va cere demisia președintelui Jovenel Moise. El a cerut în septembrie reconciliere națională și un guvern unitar, însă protestatarii i-au refuzat propunerea.
În urma unei solicitări din partea Republicii Dominicare, cu care Haiti împarte insula Hispaniola, Consiliul de Securitatea ONU a ținut o ședință televizată joi, legată de criza din Haiti.
„Situația de pe teritoriu este foarte îngrijorătoare”, a spus unui dintre membrii Consiliului. „Autoritățile nu fac față”, a adăugat un alt diplomat.
Lovit de multiple scandaluri de corupție, guvernul din Haiti a căzut în februarie. Alegerile locale și legislative, programate inițial pentru sfârșitul lunii octombrie, nu vor avea loc din cauza faptului că legislația electorală nu a fost votată.
„Incidentele de securitate și blocarea căilor de acces au întrerupt activitatea ONU și a organizațiilor non-guvernamentale, iar spitalele operează cu greu”, a declarat Dujarric cu o zi în urmă. Lipsa combustibililor, a apei potabile și a altor produse esențiale au afectat de asemenea orfelinatele, unitățile de protecție civilă și cele de urgențe, care funcționează la capacitate limitată.
Pe 15 octombrie, ONU va opri oficial activitatea forței de poliție cunoscută ca MINUJUSTH și o va înlocui cu o prezență ONU mai mică, chiar dacă națiunea se confruntă cu probleme majore. MINUJUSTH a fost trimisă în 2017, pentru a înlocui delegația MINUSTAH, ajunsă în teritoriu în urma cutremurului din 2010.
Facebook Comments