NASA CONFIRMA CA EXISTA APA IN STARE LICHIDA PE MARTE

by Paula Craciun

Agenția aerospațială americană, NASA, a anunțat că a găsit „cele mai solide dovezi” de până acum privind existența apei în stare lichidă pe planeta Marte, transmite EFE.

NASA a anunţat descoperirea majoră: apă în formă lichidă pe Marte care lasă pete lungi în lunile de vară. Existenţa apei în formă lichidă ar putea fi o dovadă că pe planeta roşie ar exista forme de viaţă.

Imagini făcute de pe orbita planetei de nava Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) arată urmele lăsate vara de apă. Aceste pete lungi şi întunecate au în unele cazuri lungimi de sute de metri. Ele dispar însă toamna, pe măsură ce temperatura scade la suprafaţa planetei.

Oamenii de ştiinţă  nu sunt siguri de unde vine apa, poate fi de la gheaţă, din acviferele subterane sărate, care se desgheaţă în lunile de vară,  sau de la condensul format în atmosferă.

„Este apă lichidă astăzi pe suprafaţa lui Marte”, a anunţat Michael Meyer, cercetător principal pentru programul de exploare al planetei Marte, citat de The Guardian.

Cercetătorii NASA au efectuat şi analize chimice care confirmă că pe Marte există apă în formă lichidă. S-a descoperit existenţa unor săruri (perclorat) îmbibate cu apă lichidă, potrivit New York Times.

Percloratul, un tip de sare similar celui evocat astăzi, este foarte absorbant şi scade punctul de îngheţare al apei, astfel încât aceasta rămâne lichidă la temperaturi reduse.

Cercetătorii ştiau că apa există sub formă de gheaţă la polii planetei Marte, dar nu a fost descoperită până acum în formă lichidă.

Încă din 2011, cercetătorii NASA au văzut pete pe Marte datorită imaginilor suprinse de MRO, însă aceştia nu au făcut însă anunţul în privinţa existenţei apei lichide înainte să le analizeze amănunţit. Totodată au folosit un spectrometru care a atestat existenţa unor molecule de săruri îmbibate cu apă lichidă.

Conform calculelor făcute de oamenii de ştiinţă, apa în stare pura atinge punctul de fierbere pe Marte la doar 10 grade Celsius, faţă de cele 100 de grade Celsius necesare pe Pământ, fapt ce arată că că apa lichidă este extrem de instabilă pe Marte.

Aceste urme ale scurgerii apei pot ghida NASA şi alte organizaţii spre zonele în care există cele mai mari şanse să fie descoperite forme de viaţă. De aceea, ele vor fi puncte de aterizare pentru viitoarele rovere care vor fi trimise pe planetă.

Un nou rover, numit temporar Mars 2020, va pleca către Planeta Roşie peste cinci ani. Curiosity, roverul care se află pe planetă din august 2012, a făcut mai multe descoperiri importante de la sosirea pe planeta Marte, începând cu găsirea dovezii unei albii vechi de apă şi continuând cu detectarea unor mari emanaţii de metan (un element care ar putea fi asociat cu viaţa) şi găsirea de roci formate în prezenţa apei.

  Zvonurile în jurul descoperirii se amplifică de la o oră la alta. Cei mai mulţi specialişti afirmă că NASA va anunţa că a descoperit apă pe Marte. Geologul Giovanni Leone, de la ETH Zurich, afirmă însă, citat de Guardian, că pe Marte nu s-ar găsi apă, ci canale de lavă, şi că planeta roşie nu a fost niciodată precum Pământul aşa cum am fost conduşi să credem.

Sursa: descopera.ro

Foto: descopera.ro

 

Facebook Comments