NASA a început asamblarea „megarachetei” care va duce din nou oameni pe Lună

by Cristian Dobre

NASA a început să asambleze prima rachetă Space Launch System pe o platformă de lansare, înainte de zborul inițial care este programat anul viitor, relatează BBC.

SLS este „mega-racheta” care va trimite din nou astronauți americani pe Lună în acest deceniu. Scopul este ca prima lansare cu echipaj uman să aibă loc în 2024.

Inginerii din Florida au început stivuirea segmentelor care alcătuiesc cele două propulsoare ale rachetei

SLS constă dintr-un corp gigantic, lung de 65 de metri, cu patru motoare, care este flancat de două la propulsoare cu combustibil solid.

Împreună, acestea produc o forță masivă de 39,1 meganewtoni, care poate urca astronauții pe orbită; racheta îi va duce ulterior spre Lună.

Este un pas simbolic uriaș, nu numai pentru SLS – care estet în curs de dezvoltare de un deceniu – dar și pentru planul NASA de a din nou oameni suprafața lunară până în 2024, proiect cunoscut sub numele de Artemis.

„Asamblarea primelor piese ale rachetei SLS pe lansatorul mobil marchează o etapă majoră pentru programul Artemis”, a declarat Andrew Shroble, manager al grupului de ingineri care lucrează la rachetă pentru NASA.

„Arată că misiunea prinde contur cu adevărat”, a adăugat el.

După ce va fi complet asamblată, racheta SLS va fi mai înaltă decât Statuia Libertății și va avea cu 15% mai multă forță maximă la decolare decât racheta Saturn V folosită pentru a lansa misiunile Apollo pe Lună în anii 1960 și 70.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments