Mustul protejează inima

by Cristian Dobre

Un dar al toamnei plin de vitamine şi minerale, mustul ne poate aduce energie şi protecţie faţă de unele boli precum cele de inimă.

Aromata licoare conţine vitaminele A, B1, B2, C, minerale ca potasiu, zinc, calciu, magneziu (care previn îmbătrânirea precoce şi protejează inima) şi o serie de antioxidanţi puternici, cum este resveratrolul, care are proprietăţi antioxidante recunoscute.

Protejează inima

Mustul îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, elasticitatea arterială şi funcţia vasculară, scăzând astfel riscul accidentelor vasculare cerebrale. Resveratrolul, care se găseşte în cantitate mai mare în strugurii roşii, reduce nivelul colesterolului „rău“ şi ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Are grijă de neuroni

Cercetătorii suedezi au descoperit că mustul poate limita considerabil pierderea celulelor neuronale. Aceiaşi oameni de ştiinţă au stabilit că băutura este responsabilă şi de blocarea evoluţiei maladiei Alzheimer, atunci când este urmată o cură îndelungată.

Ţine cancerul la distanţă

Oameni de ştiinţă din întreaga lume s-au aflat de multe ori în situaţia de a studia rolul mustului în menţinerea sănătăţii celulelor şi prevenirea bolilor oncologice. Polifenolii şi antioxidanţii din compoziţia acestuia blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Antocianidele şi acidul elagic sunt alte două substanţe din must şi struguri care le conferă proprietăţi anticancerigene.

Şi sucul are aceleaşi beneficii

Pentru a beneficia de toate avantajele mustului este bine să eviţi metoda tradiţională de preparare, prin stoarcere, pentru că astfel se elimină coaja, un important depozit de vitamine şi minerale. Cel mai bun este cel preparat la blender sau cu mixerul, cu tot cu coajă, după ce ai eliminat seminţele. Odată preparat, bea mustul imediat.

Info

Acidul tartric provenind din struguri are capacitatea de a accelera tranzitul intestinal. Aşadar, câteva pahare de must pot combate constipaţia cronică.

Interzis diabeticilor!

Mustul are o cantitate mare de zahăr. Un litru de băutură conţine între 180 şi 220 de grame de zahăr.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments