Motivul pentru care un laureat al premiului Nobel își pierde titlurile

by Cristian Dobre

Controversatul genetician american James Watson, care a câştigat premiul Nobel pentru medicină în 1962, pentru descoperirea structurii ADN-ului, îşi pierde o parte dintre titlurile academice în urma unor comentarii cu caracter rasist, potrivit The Guardian.

Reprezentanţii The Cold Spring Harbor Laboratory din New York au anunţat că vor revoca toate titlurile acordate geneticianului, în vârstă de 90 de ani, ale cărui comentarii privind legătura dintre rasă şi inteligenţă au fost considerate de instituţie „groaznice”. James Watson a condus instituţia timp de mai mulţi ani.

James Watson a câştigat premiul Nobel pentru medicină în 1962, după ce a descoperit, în 1953, împreună cu Francis Crick şi Maurice Wilkins, structura în formă de spirală dublă a acidului dezoxiribonucleic (ADN). Studiul lor este considerat una dintre dintre descoperirile ştiinţifice majore din istoria omenirii.

În 2007, James Watson a fost criticat pentru declaraţiile sale făcute într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Times, în care a lăsat să se înţeleagă că persoanele africane ar fi mai puţin inteligente decât occidentalii. Watson a mai spus că, deşi şi-ar dori ca rasele să fie egale, „oamenii care au de-a face cu angajaţi de culoare descoperă că acest lucru nu este adevărat”.

În urma acelui scandal, savantul american a fost nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte al Cold Spring Harbor Laboratory (CHSL) din Long Island, New York.

La momentul respectiv, Watson şi-a cerut scuze pentru acele comentarii, dar într-un documentar recent, „American Masters: Decoding Watson”, difuzat de televiziunea PBS, acesta a declarat că nu şi-a schimbat concepţiile.

„Mi-ar fi plăcut să se schimbe şi să existe noi studii care să arate că mediul este mai important decât natura. Dar nu am văzut astfel de studii. Şi există o diferenţă între mediile de la testele de stabilire a coeficientului de inteligenţă între albi şi persoane de culoare. Aş spune că este o diferenţă, este genetică”, a declarat Watson.

Publicaţia The Times a scris că familia lui Watson a transmis că geneticianul nu poate oferi un drept la replică, pentru că se află într-o clinică, după un accident de maşină suferit în octombrie 2018.

Documentarul PBS a fost filmat în vara anului trecut.

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments