Motivul pentru care motorina a ajuns mai ieftină decât benzina, după doi ani de scumpiri

by Andreea Radu

După doi ani în care prețul motorinei a fost constant mai mare decât cel al benzinei, acum situația s-a inversat. Un litru de benzină costă, în medie, 6,60 lei, în timp ce motorina se vinde cu 6,57 lei, scrie antena3.ro.
Anul trecut, diferența dintre cei doi carburanți era de 0,88 lei, iar în toamna anului trecut am văzut chiar o diferență record în ceea ce privește prețul benzinei și al motorinei, și anume o diferență de 1,50 lei.
Totodată, vedem că prețul carburanților scade semnificativ în ultima perioadă.
Acest lucru se întâmplă din cauza stocurilor pe care și le-au făcut statele europene înainte de embargoul pus Rusiei.
În plus, specialiștii spun că acum ar fi vorba despre un fel de speculă întâlnită în fiecare vară.
De aceea, oamenii trebuie să se aștepte ca prețurile să crească ușor în următoarea perioadă, pentru că există acea speculă care se întâmplă de fiecare dată când începe sezonul estival.
Explicaţia este aceea că se măreşte fluxul de circulație, respectiv crește cererea de benzină și motorină.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Facebook Comments