Moringa protejează ficatul

by Cristian Dobre

Copac ce creşte în India, morina este un supernutriment, ale cărui beneficii par interminabile. Locuitorii Asiei folosesc planta de mii de ani pentru tot felul de remedii sau pentru prevenirea unor afecţiuni. Pudrele, ceaiurile, uleiurile şi suplimentele obţinute în special din frunzele, păstăile şi seminţele de moringa au fost studiate chiar şi de cercetători români, care recunosc efectele benefice ale plantei asupra sănătăţii.

Moringa este considerată una dintre cele mai nutritive plante din lume. Conţine 20 de tipuri de aminoacizi, 46 de antioxidanţi, 36 de compuşi intiinflamatorii şi peste 90 de nutrimente. Este o sursă excelentă de minerale (fier, calciu), vitamine (A, B, B1, B2, B3, B6, C şi E), precum şi de fibre şi de proteine de calitate. Moringa este adesea folosită împotriva durerilor de cap, pentru stimularea sistemului imunitar, în curele de slăbire şi în tratamente cosmetice pentru păr şi piele. Cel mai adesea însă, aplicaţiile sale sunt în medicina alternativă. Iată 7 dintre ele! 

1. Adjuvant în diabet 

Mai multe cercetări sugerează că moringa ajută pacienţii cu diabet să ţină boala sub control, deoarece scade nivelul zahărului din sânge. Frunzele plantei au capacitatea de a creşte producţia de insulină a organismului şi de a reduce nivelul crescut al glicemiei. Într-unul dintre studiile mai recente, 30 de femei care au luat 7 g de pulbere de frunze de moringa zilnic, 3 luni, au beneficiat de o scădere a glicemiei cu aproximativ 13,5%. 

2. Inamicul bolilor cardiovasculare 

Consumul regulat al pudrei obţinute din frunzele de moringa poate duce la scăderea colesterolului rău, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Ceaiurile sau suplimentele cu extrase de moringa sunt, astfel, recomandate, în prevenirea bolilor cardiace, cauzate de colesterolul mărit, dar şi ca adjuvant în tratamentul acestor afecţiuni. 

3. Combate inflamaţiile 

Inflamaţia este semnalul trimis de o anume parte din organism sistemului imunitar, prin care îi transmite că zona respectivă trebuie vindecată şi protejată de bacterii sau virusuri ce au intrat în organism şi atacă celulele. Dacă sistemul imunitar este slăbit şi nu face faţă acestui atac, inflamaţia se prelungeşte. În timp, poate duce la boli cronice, chiar şi cancer. 

Printre cele mai eficiente plante antiinflamatoare este şi moringa. Extrasele naturale din frunzele şi păstăile ei sunt eficiente mai ales în tratamentul infecţiilor bacteriene şi fungice.Iar, pe lângă faptul că reuşeşte să combată inflamaţiile, moringa întăreşte şi sistemul imunitar. 

4. Susţine psihicul 

Deoarece este bogată în antioxidanţi şi în vitaminele C şi E, planta este adesea recomandată în tratamentul depresiei, anxietăţii, oboselii cronice şi stresului. Mai mult, moringa poate ameliora chiar şi simptomele bolii Alzheimer. Substanţele nutritive ce se găsesc în special în frunze şi în boabele păstăilor reglează serotonina, dopamina şi noradrenalina, substanţe asociate cu starea de fericire, cu memoria şi cu nivelul stresului. 

5. Elimină retenţia de apă 

Moringa are şi efecte detoxifiante. De altfel, planta este recomandată în dietele pentru slăbit din 2 motive: este extrem de nutritivă şi elimină celulita apărută ca urmare a scăderii în greutate. Acest lucru este datorat faptului că una dintre reacţiile provocate de moringa este eliminarea apei reţinută în ţesuturile organismului. 

6. Amână procesul de îmbătrânire 

Radicalii liberi accelerează îmbătrânirea şi apariţia unor boli. Fiind bogată în antioxidanţi, în vitaminele A, C şi E, precum şi în bioflavonoide, moringa ajută la blocarea oxidării ţesutului sănătos de către oxigen, iar astfel întârzie procesul de îmbătrânire, inclusiv apariţia liniilor şi ridurilor fine. 

7. Protejează ficatul 

Moringa stimulează funcţiile celulelor hepatice şi reduce riscul apariţiei bolilor ficatului. Mai mult, polifenolii conţinuţi în frunze reduc impactul negativ al stresului oxidativ asupra acestui organ. De asemenea, planta protejează ficatul şi prin reglarea enzimelor şi absorbţia proteinelor. 

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments