Morile de vânt din Iran, funcționale de mai bine de o mie de ani

by Cristian Dobre

Energia eoliană a fost folosită de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Un astfel de exemplu sunt și morile de vânt situate în nord-estul Iranului, mai precis în apropierea orașului Nashtifan. Morile sunt realizate din argilă naturală, paie, lemn, și pot funcționa și astăzi, rezistând la vânturi de aproximativ 110 km pe oră.

Nashtifan este un oraș situat în partea de sud a provinciei Khorasan Razavi, la 20 de kilometri distanță de Khaf și la 30 de kilometri de granița cu Afganistan. Una dintre principalele caracteristici ale zonei este vântul puternic care suflă peste aceste întinderi pustii, de aici și numele orașului de Nashtifan care înseamnă “înțepătura furtunii”.

Aici mai există aproximativ 30 de mori de vânt, cu înălțimi cuprinse între 15 și 20 de metri. Se crede că au fost ridicate în timpul dinastiei Safavid. Morile au un design orizontal, adică arborul de antrenare este vertical iar panourile de vânt se rotesc orizontal. Acesta este primul proiect documentat al morilor de vânt, însă nu foarte eficient în comparație cu morile de vânt verticale de astăzi, unde lamelele de vânt se rotesc vertical. Dezavantajul la morile de vânt orizontale este acela că prin această rotire panourile absorb doar o parte din energia eoliană, nefructificând la maxim puterea vântului. În 2002, morile de vânt din Nashtifan au fost înregistrate ca patrimoniu național de către departamentul de patrimoniu cultural al Iranului.

În Europa, morile de vânt au apărut undeva în jurul anului 1300 d.Hr, și nu după multă vreme, olandezii au început să le perfecționeze, făcându-le  cu panouri verticale, înalte și foarte eficiente. În acest fel putea fi exploatat vântul mai puternic de la înălțime. Etajele din interiorul turnului serveau unor scopuri diverse: depozitarea cerealelor, separarea plevei, măcinarea cerealelor, depozitarea făinii. La parter se găsea, de obicei, locuința morarului și a familiei sale. Turnul și moara trebuiau mutate manual când se schimba vântul, astfel încât pânzele să fie mereu cu fața la vânt.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments