MONUMENT COMEMORATIV PENTRU CIVILII SARBI CARE AU PIERIT IN CETATEA ARADULUI

by Calin Moga

O delegaţie a Consulatului General al Republicii Serbia  condusă de consulul general  dl.Lazar  Manojlovic, alături de  dl.Ognean Crîstici, preşedintele Uniunii Sârbilor din România,  a avut astăzi, 12 februarie 2014,  o întrevedere cu primarul Municipiului Arad dl. Gheorghe Falcă.

Unul din subiectele abordate în cadrul discuțiilor a fost ridicarea unui  monument comemorativ în Cetatea Aradului, în memoria miilor de civili deportați din Serbia de autoritățile imperului austro-ungar în Primul Război Mondial. Miile de civili au fost închiși într-un lagăr în Cetatea Aradului, o mare parte din acești deportați fiind victime ale condițiilor inumane de detenție. În perioada august 1914 – ianuarie 1915, sute de victime au fost îngropate în Cimitirul Pomenirea, unde există un obelisc dedicat memoriei acestora. Ulterior, până la sfârșitul războiului, victimele lagărului au fost înhumate în zona actualulului poligon de instrucţie din partea de nord-est a  Cetăţii, unde, până în prezent, nu există niciun însemn care să aminetască de faptul că acolo se află  un cimitir. Autorităţile din Serbia au obţinut la sfârşitul anului trecut aprobări  din partea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi al Ministerului Apărării Naţionale pentru ridicarea monumentului în Cetatea Aradului.

Pentru început, va fi amplasată în Cetate o placă comemorativă ce va servi  temporar ca loc de reculegere pentru urmaşii celor care au pierit în acest lagăr şi nu va  împieta planurile pentru viitoarea reconversie a întregului complex al Cetăţii Aradului. Ulterior, în locul plăcii, se preconizează ridicare unui monument comemorativ, pentru care delegaţia  din Serbia a solicitat alocarea unei suprafeţe de 50×50 m pentru amplasare.

Totodată, pentru  Cimitirul Pomenirea, la  monumentul victimelor lagărului austro-ungar, Institutul Naţional pentru Protecţia Monumentelor Culturale al Republicii Serbia a întocmit un proiect  de întreţinere tehnică a monumentului. În baza acestui proiect, la obeliscul din cimitir, ar  urma să fie reamplasat un gard metalic, vor fi asigurate posibilităţi de arborare a steagurilor naţionale ale României şi Serbiei şi vor fi plantaţi arbuşti decorativi .

 ‘’Pentru multe ţări. printre care şi România,  Primul Război Mondial a  însemnat multă  suferinţă şi un număr mare de  victime.  Municipalitatea arădeană susţine  demersul  realizării  monumentului comemorativ dedicat civililor sârbi, integrat în planul de reconversie a Cetăţii Aradului.  Considerăm că  este un semn de respect faţă de memoria victimelor, cu atât mai mult, cu cât,  anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial’’ , declară primarul Gheorghe Falcă.

Facebook Comments