Moneda unică pregătită de Banca Centrală Europeană. Totul s-ar putea schimba din toamnă

by Andreea Radu

Banca Centrală Europeană lucrează la o monedă digitală, în condițiile în care regiunea încearcă să se protejeze de tensiunile cu China și Statele Unite. Mastercard, Visa, PayPal, Alipay și UnionPay sunt primele companii globale pentru plăți, dar niciuna dintre ele nu este europeană, scrie antena3.ro.
Oficialii europeni discută de câțiva ani despre necesitatea de a fi mai autonomi și mai puțin dependenți de alte părți ale lumii.
Banca Centrală Europeană lucrează la o monedă digitală, deoarece regiunea încearcă să se protejeze de tensiunile cu China și Statele Unite.
Banca centrală a început să investigheze fezabilitatea unui euro digital încă din octombrie 2021. În această toamnă, șefii de stat din UE vor trebui să decidă dacă BCE ar trebui să continue cu următorii pași, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare, astfel încât europenii să poată folosi această monedă.
„BCE este îngrijorată că zona euro va ajunge într-o poziție de tip ”sandwich” geopolitică și economică între marile companii de tehnologie din SUA și sistemele de plată ale Chinei fără euro digital. În acest moment, europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW, pentru CNBC.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut acest aspect în timpul unui discurs din noiembrie. „Intrarea marilor tehnologii în plăți ar putea crește riscul de dominare a pieței și dependență de tehnologiile de plată străine, cu consecințe asupra autonomiei strategice a Europei”, a spus ea.
”Deja acum, mai mult de două treimi din tranzacțiile europene de plată cu cardul, sunt efectuate de companii cu sediul în afara Uniunii Europene”, a adăugat ea.
Mastercard, Visa, PayPal, Alipay și UnionPay alcătuiesc cele mai importante companii globale pentru plăți. Niciuna dintre acestea nu este europeană. Primele trei sunt americane, iar ultimele două sunt din China.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate