Modificările gustului pot semnala boli grave. Vezi ce e de făcut

by Dana B.

Modificarile gustului pot avea consecinte semnificative asupra unui om, scad calitatea vietii acestuia, deoarece senzatia de gust ajuta în evaluarea aportului de alimente si lichide, la evitarea consumului de produse alimentare alterate. Tulburarile senzoriale cu privire la gust sunt de cele mai multe ori tranzitorii si nu necesita tratament medical, dar sunt cazuri cand astfel de modificari pot semnala boli grave.
Pierderea capacitatii de a gusta se numeste ageuzie si se produce din cauza leucoplaziilor limbii, micozelor de la limba, glositei Hunter sau de alt tip, sindromului Sjögren, consumului unor medicamente ce au efecte secundare (ex. penicilamina, antidepresivele, anticolinergicele, antihipertensivele), leziunii nervului facial, a nervului lingual, a nervului glosofaringian sau a nervului corzii timpanului.

Daca perceptia senzatiilor gustative este gresita se poate spune ca s-a produs parageuzia, o afectiune care apare la persoanele ce sufera de boli psihice (de isterie), de glosite, parazitoze intestinale, indigestie (provocata de administrarea unor medicamente), afectiuni neurologice, etilism cronic, dar si la femeile însarcinate. Hiperaciditatea gastrica face ca gustul sa fie acru, pancreatita cronica duce la gustul metalic, intoxicatia cronica cu plumb provoaca gust dulceag.

Afectiunile gastro-intestinale, bronho-pulmonare septice si leziunile limbii si mucoasei cavitatii bucale sunt ,,vinovate” de gustul neplacut în gura. Astfel de afectiuni pot fi: stomatitele, glositele, bronsiectaziile infectate, abcesul pulmonar, cariile dentare, leziunile tuberculoase locale, stomatitele, gastrita, carcinomul esofagian, stenoza pilorica.

Cele mai frecvente cauze ale modificarii gustului sunt: tulburarile endocrine, afectiunile tractului respirator superior, bolile cavitatii orale, tulburarile metabolice, administrarea unor medicamente care au efecte secundare si altele. De asemenea, procesul de îmbatranire a organismului poate duce la pierderea gustului, deoarece papilele gustative se atrofiaza si acest proces este accentuat de fumat (care are efect iritant) nu doar de înaintarea în varsta. Bolnavii care fac dializa pot avea astfel de tulburari senzoriale ale gustului.

De asemenea, cei care au fost diagnosticati cu hipotiroidism pot avea gustul redus pentru ca o astfel de tulburare endocrina este un factor de risc pentru modificarea gustului.

Pentru tratament este important de aflat cauza care a dus la modificarea sau pierderea gustului si astfel trebuie de depistat natura tulburarii de gust (daca este ageuzie, parageuzie), apoi de exclus diferite cauze (efectele secundare ale unor medicamente, bolile endocrine, bolile metabolice, bolile gatului, nasului, gurii, tulburarile de salivatie, bolile nervilor cranieni, etc.) si de stabilit diagnosticul corect.

Sunt pacienti care se plang de alterarea gustului dar si de cea a mirosului, ambele componente contribuie la modificarile gustului. Medicul va face anamneza pacientului, îl va întreba de simptome, de cum a avut loc pierderea gustului (constant, intermitent, treptat sau brusc), daca poate misca normal limba, daca simte ca limba este amortita, daca este ragusit, daca are senzatie de sufocare, stari de frica, anxietate, insomnie, depresie, etc. Examenul fizic se face mai ales asupra sistemului nervos, la nivelului capului si gatului si ajuta în depistarea unor cauze locale ale tulburarilor senzoriale de acest fel, sau a unor simptome ale bolilor sistemice sau neurologice.

Se fac si analize de laborator, analize de sange, teste pentru depistarea anemiei, infectiilor, alergiilor, identificarea diabetului sau a nivelului de glucoza, pentru aflarea dezechilibrului electrolitic, a continutului de cupru si zinc din plasma. Evaluarea pacientului se poate face de mai multi medici: stomatolog, neurolog, psihiatru, endocronolog si altii. Pentru reastabilirea gustului se face tratamentul bolilor care au provocat tulburarile senzatiei gustative.

Exista cateva remedii naturiste eficiente în astfel de cazuri (pentru revenirea gustului) si anume: ceai de ghimbir, boia iute, ulei de ricin, nuci, gargara cu ulei extravirgin (ex. ulei de cocos), usturoi, cereale integrale, scortisoara, zinc, otet de mere.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments