Misterul petelor de petrol, care au poluat peste 100 de plaje din Brazilia

by Cristian Dobre

Poliţia braziliană a anunţat miercuri lansarea unei investigaţii pentru a stabili posibilitatea unei „infracţiuni împotriva mediului” în urma apariţiei a numeroase pete de petrol pe mai mult de o sută de plaje din nord-estul Braziliei, relatează AFP.

Poluarea, observată încă de la începutul lunii septembrie pe plaje din opt state braziliene, a provocat deja moartea a numeroase broaşte ţestoase marine.

„Primele elemente arată că petrolul care poluează toate aceste plaje ar avea aceeaşi origine, care încă nu a fost determinată”, a declarat într-un comunicat Agenţia de mediu Ibama.

Imagini cu pete mari negre în mijlocul nisipului de pe plajele paradisice din nord-estul ţării circulă de câteva săptămâni în mass-media braziliană.

Agenţia de mediu din Sergipe, unul dintre statele afectate, a publicat fotografii în care se poate vedea un butoi roşu cu alb eşuat pe o plajă, deasupra unei pete mari, negre.

„Butoaie au fost găsite pe coasta din Sergipe. Aceste pete de petrol ar putea proveni de acolo”, a declarat agenţia într-un comunicat.

Zona este o destinație turistică populară pentru localnici și străini, cu un număr mare de vizitatori spanioli și portughezi care frecventează stațiuni răspândite de-a lungul coastei.

Deși există o activitate extinsă de explorare a petrolului în largul Braziliei, autoritățile au exclus că aceasta este sursa deversării.

Compania petrolieră controlată de stat Petróleo Brasileiro SA a declarat că a efectuat analize de laborator a uleiului și a determinat, observând moleculele sale, că „compușii organici ai materialului găsit nu sunt compatibili cu acei produși și comercializați de companie”.

Următoarele zone de explorare a petrolului, cele mai apropiate, sunt Venezuela și Golful Mexic, dar nu au fost raportate probleme din aceste regiuni.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments