Mircea Geoană: Chișinăului să îi fie mai puțină frică de Rusia

by Andreea Radu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că Republicii Moldova trebuie să îi fie mai puţin frică de Rusia, care de-abia se descurcă în Ucraina, conform news.ro.
„Deşi Republica Moldova e într-adevăr o ţară mult mai mică ca dimensiune, nu este în conflict direct deşi Rusia face o presiune gigantică asupra Republicii Moldova şi face presiune pe toate fronturile. Este război hibrid la maximum. Nu e război cald ca în Ucraina, dar este război hibrid la maxim împotriva Republicii Moldova. Şi nu doar preşedintele Biden spune acest lucru. Eu îmi aduc aminte, preşedintele Macron, cancelarul Scholz. Nu mai vorbesc de liderii români”, a afirmat Mircea Geoană.

Neutru, dar nu indiferent

El a adăugat că Republica Moldova are acum un profil foarte ridicat în Occident.
“Republica Moldova are un profil foarte, foarte ridicat acum, în lumea occidentală, inclusiv la noi, la NATO. Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Noi respectăm faptul că este o ţară neutră. Constituţia Republicii Moldova spune că e o ţară neutră, dar nu e o ţară indiferentă pentru NATO. Şi mai este ceva în plus şi eu lucrez extrem de mult în această direcţie. Republica Moldova este un partener comun al NATO şi al Uniunii Europene. De aceea, mă bucur foarte mult că preşedintele Macron şi liderii europeni au decis să facă summitul, al doilea summit al comunităţii politice Europene la Chişinău, la final de mai, început de iunie”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

Sărăcie cu Rusia, schimbare cu NATO

El a subliniat că dacă Republica Moldova doreşte să trăiască în continuare în sărăcie, atunci va rămâne sub influenţa rusească, iar dacă vrea să aibă o şansă să schimbe lucrurile, atunci Europa este locul potrivit pentru aşa ceva.
“Dar Republica Moldova are nevoie de foarte multă susţinere şi ei au avut poate timp de 30 de ani iluzia că dacă se numesc neutri sunt feriţi de probleme. Nu este aşa. Lumea este în schimbare. Eu sper că şi pentru cei care nu sunt neapărat etnici români, români de-ai noştri în Republica Moldova sau cei care poate că nu văd politic lucrurile la fel cum le văd cei care conduc acum Republica Moldova să înţeleagă un lucru simplu şi ăsta e apelul meu pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, că sunt de etnie rusească sau etnie ucraineană sau găgăuzi sau ce sunt dânşii, că nu există vreo şansă ca ei să aibă o viaţă cât de cât îndestulată dacă rămân în zona gri. Iar dacă vor să trăiască în continuare în sărăcie, să fie cea mai săracă ţară din Europa, soluţia e simplă, rămâi în sfera de influenţă rusească. Vrei să ai o şansă să te ridici, să te dezvolţi, indiferent de unde vii, indiferent dacă acasă vorbeşti româneşte sau ruseşte, acasă la tine, să ai o viaţă mai decentă, tu şi copiii tăi, să poţi să ieşi din sărăcie, să faci un lucru mai bun în Europa este locul. Deci cred că trebuie să spunem un lucru foarte, foarte clar. Maia Sandu este un lider absolut remarcabil. şi ea, şi colegii săi, mă întâlnesc cu foarte mulţi din miniştrii din guvernul ei. Toţi sunt foarte buni. Vă spun că sunt miniştri unu şi unu foarte, foarte buni”, a mai transmis Geoană.

Evadarea din periferie

El crede că şansa Republicii Moldova de a evada de la periferia Europei este în această perioadă.
“Şocul geostrategic care a influenţat căderea comunismului a fost dizolvarea URSS-ului. Şi dizolvarea URSS-ului a antrenat războiul din Transnistria. Şansa ca dânşii să evadeze de la periferia Europei vine o dată la câteva generaţii. Acum este momentul.Dacă vor să stea acolo, e decizia dânşilor. Dar dacă vor să vină alături de noi în Europa, alături de noi, în lumea democratică şi civilizată şi mai prosperă, e momentul să facă o opţiune şi trebuie să le fie mai puţin frică de Rusia pentru că Rusia de-abia se descurca cu Ucraina. Nu cred că este un risc militar la adresa Republicii Moldova în acest moment”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.

 

Facebook Comments