MINORITATILE DIN ARAD SUNT TRATATE IN FUNCTIE DE INTERESELE POLITICE

by Sida Voicu

De multe ori am auzit, în ultimii ani, despre Aradul multicultural şi despre respectul pe care-l purtăm etnicilor din municipiu. Probabil că acest lucru este valabil în cazul oamenilor simpli, la nivel de vecini, colegi de muncă sau de şcoală, unde oamenii se respectă şi se apreciază indiferent de etnie sau religie, Aradul fiind un exemplu în acest sens pentru multe oraşe din ţară, mai ales din Ardeal.

Când vine, însă, vorba de autorităţi, lucrurile stau cu totul altfel. În realitate, autorităţile nu respectă minorităţile, ba din contră. Dacă nu reprezintă un posibil bazin electoral, arădenii de altă etnie decât cea maghiară sunt ignoraţi de Primăria Arad sau sunt  trataţi cu dispreţ. Altfel nu se explică discrepanţele uriaşe între banii alocaţi  minorităţii maghiare, de care Gheorghe Falcă are nevoie, adică de voturile UDMR, şi banii alocaţi minorităţii sârbe sau germană, ca să dăm doar două exemple. Iar lucrurile sunt cât se poate de limpezi în bugetul Primăriei pe 2014, aşa încât şi un copil de clasa a IV-a ar realiza că Falcă a împărţit bugetul în funcţie de interese. Adică, bani mulţi pentru viceprimarul Levente Bognar şi consilierii UDMR care susţin necondiţionat proiectele (legale sau ilegale) promovate în CLM, şi firimituri pentru nemţi, romi sau sârbi, cetăţeni ai Aradului egali cu maghiarii, care plătesc aceleaşi impozite cu maghiariii şi care ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca maghiarii. Din păcate, nu au nici drepturi, nici sume de la buget, fiindcă nu au voturi în CLM şi nu aduc niciun beneficiu omului politic Gheorghe Falcă şi partidului (care o fi ăla nu se ştie încă) pe care-l reprezintă primarul.

Ca să vorbim pe cifre, avem în bugetul pe 2014 câteva manifestări culturale ale minorităţii maghiare, germane, sârbe şi romi. Manifestări pentru care romii, sârbii şi germanii primesc aceeaşi sumă: 10 mii de lei. Atât are de oferit Aradul acestor minorităţi în 2014. Cam atât valorează respecttul nostru pentru sârbi, germani şi romi. În schimb, pentru maghiari, pentru aceleaşi manifestări, dăm 200.000 de lei. Cam cât a luat oraşul Lipova de la Consiliul judeţean. Adevărul că cei din Primărie ştiu ce-i respectul, mai ales când îi strânge UDMR-ul cu uşa la vot. Iar dacă tot e ban public, dăm fără număr. Celelalte minorităţi, în afară de aceste manifestări, nu mai primesc nimic. În schimb, la UDMR, mai trebuie să le dăm, că doar votează în interesul Aradului. Ei ne salvează în momentele grele. Aşa că ne strângem mâinile cu maghiarii de 20.000 de lei, apoi colaborăm cultural cu Pecs de 60.0000 de lei, mai colaborăm cu Zalaegerszeg de 8.000 de lei, mai colaborăm cu Budapesta de 10.0000 de lei, alergăm până la Bekescsaba de  80.000 de lei şi multe alte acţiuni destinate unei singure etnii: cea maghiară.

Nu avem nimic cu etnia maghiară şi nici împotriva finanţării unor astfel de evnimente, Doamne fereşte. Problema e că aceste finanţări se fac din raţiuni strict politice, iar în tot acest timp, celelalte etnii din Arad (mai avem şi bulgari, slovaci) au de suferit, din simplul motiv că nu reprezintă o ţintă politică pentru actuala putere locală. O dovadă clară de discriminare din partea Primăriei Arad, pentru care anumite instituţii ar trebui să se sesizeze.

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments