Ministrul Mediului propune confiscarea autovehicului la 5 mc de lemn furat

by Andreea Radu

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a intervenit joi seară, prin telefon, în emisiunea ”PRIM PLAN”, de la TVR Info. Demnitarul crede că măsurile pe care le propune sunt susținute de parlamentari și că acestea vor fi aprobate în comisiile de specialitate.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Furtul de lemne devine infracțiune începând de la 10 metri cubi, iar propunerea pe care eu am facut-o și o fac în continuare de referă la cinci metri cubi plafon de la care se confiscă mijlocul de transport. Și în situația în care un judecător ar aprecia că iei o măsură disproporționată, confiscrea unui camion sau confiscarea unui autovehicul de zeci de mii de euro sau mai scump în raport cu fapta respectivă, eu cred că și în cea situație trebuie confiscat camionul respectiv sau mijlocul de transport. În Senatul României la fel cum sunt convins că o să constatăm și în Camera Deputaților există o unanimitate pe acest subiect, toată lumea este de acord că măsura confiscării este o măsură bună și mă aștept ca această propunere să treacă cu unanimitate marți în comisiile raportoare despre care vă povesteam.
20.000 de mii de oameni s-au mobilizat și au semnat petiția ONG-ului Declic cerând parlamentarilor reintroducerea în Codul Silvic a articolului care prevede confiscarea camioanelor prinse că transportă lemn furat.
Reprezentanții Ministerului Mediului susțin că au scos măsura confiscării la cererea Ministerului Justiției, aceasta fiind prevăzută și în Codul Penal.
Măsura confiscării mijloacelor de transport a fost introdusă în Codul Silvic acum patru ani, la presiunea societății civile, pentru a bloca lanțul de distribuție a lemnului furat și s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă în lupta cu tăierile ilegale.
În România, se taie în jur de 38 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care doar 18 milioane legal, cu documente.

Facebook Comments