Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a participat la evenimentul „Fără Bariere – TOT Adevărul Despre Droguri”, organizat la Arad

by Andreea Radu

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a afirmat luni, la Arad, unde a participat la evenimentul „Fără Bariere – TOT Adevărul Despre Droguri”, că legalizarea unor droguri în unele ţări nu a rezolvat problema traficului şi consumului, care au crescut, iar în acelaşi timp s-au înregistrat mai multe decese.
Întrebată dacă legalizarea unor droguri ar putea soluţiona problema traficului şi consumului, ministrul a răspuns: „Să ne uităm la ţările care au făcut acest lucru şi, din păcate, rata consumului a crescut, dar şi numărul celor care şi-au pierdut viaţa este în creştere. Până la urmă, problema drogurilor este o problemă de moralitate, nu neapărat o problemă de legalitate”.
Natalia Intotero a spus că acest răspuns a fost oferit şi de foştii consumatori care au luat cuvântul la întâlnirile care au avut loc deja în alte judeţe, în cadrul caravanei care a pornit în urmă cu trei săptămâni.
Ea a subliniat că Ministerul Sănătăţii, alături de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), trebuie să urgenteze construcţia centrelor pentru adicţie.
„În momentul de faţă, ceea ce există sunt centrele unde părinţii trebuie să plătească (…). Din ceea ce am discutat cu cei care au astfel de centre, tratamentul este de aproximativ 5.000 de lei pe fiecare persoană în fiecare lună, ori nu toţi îşi permit să plătească această sumă. Foarte important, mai departe, cu Ministerul Educaţiei, trebuie văzut ca tinerii care reuşesc să fie recuperaţi să se integreze pe piaţa muncii. Nu toţi aceşti tineri vin din familii cu posibilităţi financiare şi, de asemenea, este foarte important să li se descopere vocaţia şi să fie sprijiniţi”, a spus Natalia Intotero.
Ea a subliniat că procesul de reabilitare „este unul foarte greu şi durează între 10 luni şi un an şi trei luni”, sub 5% reuşind să îl parcurgă şi să nu reia consumul. Ministrul s-a referit şi la numărul insuficient de psihologi, la Arad, de exemplu, fiind un singur angajat la Biroul de prevenire şi consiliere antidrog, iar psihologii sunt chemaţi de la Timişoara la nevoie.
„Categoric este foarte important să existe un număr mai mare de psihologi, şi nu doar pentru ANA, pentru celelalte structuri. În momentul de faţă există un psiholog la 400 de elevi pe hârtie, dar în realitate avem instituţii de învăţământ unde avem un psiholog la 2.000 de elevi”, a spus ministrul, care a subliniat importanţa campaniilor de prevenire desfăşurate în şcoli.
Ministrul Familiei, care în ultimele trei săptămâni a participat la evenimente similare în cadrul campaniei finanţate de Comisia Europeană, a susţinut că la Arad nu a avut sprijinul autorităţilor locale pentru a găsi o sală mai mare.
„Am fost personal prezentă de trei săptămâni în toate judeţele ţării, pentru a nu fi blocat acest proiect, pentru că din păcate unii dintre colegii de la nivelul autorităţilor locale au crezut că noi facem politică. Nu, drogurile nu au culoare politică”, a spus Natalia Intotero.
La Arad, campania a avut loc într-o sală cu 400 de locuri a Universităţii „Aurel Vlaicu”, iar numărul participanţilor a fost de aproximativ 500, mulţi stând în picioare pentru a asculta poveştile şi sfaturile unor foşti consumatori de droguri.
Campania „Fără bariere – TOT Adevărul Despre Droguri” este un proiect prin care autorităţile îşi propun să-i ajute pe tinerii cu vârsta între 14 şi 35 de ani să conştientizeze consecinţele consumului de droguri şi riscurile altor forme de adicţie. Caravana se desfăşoară pe parcursul lunii aprilie în 20 de centre universitare din România: Suceava, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte, Piteşti, Braşov, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj, Baia Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Târgu Jiu, Petroşani şi Craiova, scrie agerpres.ro.

Facebook Comments