Ministrul Agriculturii, la Arad: Programul „Tomata“ a avut „impact zero“, iar importurile au crescut

by Andreea Radu

Programul „Tomata” a avut „impact zero” în patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, pentru că importurile de roşii au crescut în toată această perioadă, iar programul a fost fraudat „în foarte multe locuri”, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
Prezent, vineri, într-o vizită în judeţul Arad, ministrul a fost întrebat despre sprijinirea producătorilor de tomate în spaţii protejate, Adrian Oros arătând că programul anterior, denumit „Tomata”, nu a avut impactul dorit, astfel că din acest an există un program care se adresează şi altor legume crescute în spaţii protejate.
„Programul ‘Tomata’ s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut. De aceea, la cererea legumicultorilor, începând de anul acesta programul se numeşte legume în spaţii protejate şi nu tomate în spaţii protejate, pentru că legumicultorii ne-au spus că şi alte tipuri de legume ar trebui să beneficieze de acest program de minimis. Iar anul acesta s-au alocat 150 de milioane de lei pentru programul ‘Legume în spaţii protejate’ „, a declarat Adrian Oros.
Ministrul a acuzat că, „în foarte multe locuri, programul ‘Tomata’ a fost fraudat masiv”. „Doar la un singur control, într-un singur judeţ am găsit anul trecut 417 dosare fictive”, a precizat Oros.
El a arătat că actualul program pentru legume va fi evaluat la sfârşitul anului, pentru a se vedea ce impact a avut.
Adrian Oros a fost prezent în judeţul Arad pentru a se întâlni cu fermieri şi agricultori, ocazie cu care le-a prezentat acestora programele Guvernului pentru următorii ani.

Facebook Comments