Ministerul Dezvoltării investește într-un centru de îngrijiri paliative la Arad

by Florian Popa

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, reabilitarea, modernizarea și dotarea secției TBC a fostului spital județean Arad, imobil înscris în Lista Monumentelor Istorice, și transformarea acesteia într-un centru de îngrijiri paliative.

În România, peste 172.000 persoane au nevoie anual de îngrijiri paliative, dintre care peste 60.000 sunt bolnavi oncologici. La nivel național, gradul de acoperire cu servicii specializate este de sub 7% din necesar – acesta este motivul pentru care Ministerul Dezvoltării a propus adoptarea acestui act normativ, a precizat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Astfel, prin investiția propusă, se dorește extinderea serviciilor medicale prin creșterea nivelului calitativ al condițiilor de îngrijiri paliative și îmbunătățirea dotărilor de care vor dispune atât pacienții, aparținătorii acestora, dar și personalul medical.

Prin proiect, se propune reabilitarea și modernizarea clădirii principale, împreună cu magaziile, capela și anexele, precum și dotarea acestora în vederea bunei desfășurări a activității și a respectării standardelor de calitate și a normelor în vigoare.

Astfel, imobilul va avea o suprafață totală construită de 1.199 mp, pe un regim de înălțime de D+P+2E (demisol + parter + 2 etaje), iar principalele lucrări vor consta în renovarea fațadelor, refacerea finisajelor interioare, înlocuirea ușilor și ferestrelor, recompartimentarea spațiilor existente, izolarea termică, modernizarea instalațiilor electrice, termice și sanitare.

Valoarea totală a investiției este de 58.415.000 lei, iar durata de proiectare și execuție a obiectivului este estimată la 15 luni, iar proprietarul clădirii și beneficiarul investiției este Arhiepiscopia Aradului.

Facebook Comments