Minerii din Austria de acum 2.700 de ani consumau bere și brânză cu mucegai

by Florian Popa

Minerii care lucrau acum 27 de secole în celebrul sit austriac Hallstatt erau mult mai sofisticați decât s-ar crede, fiindcă în dieta lor se găsea berea, dar și brânza cu mucegai, arată studiile bazate pe analiza excrementelor acelor oameni, scrie hotnews.ro. Partea surprinzătoare este că locuitorii de acum peste două milenii erau suficient de avansați încât să folosească în mod intenționat fermentarea în prepararea brânzei, spune Frank Maixner, microbiolog la insitutul Eurac din Bolzano.
Este cea mai veche dovadă din Europa pentru pregătirea brânzei cu mucegai. așa numita ”blue cheese” sau cum îi spun francezii, ”fromage à pâte persillée”.
”Este tot mai clar nu doar că practicile culinare preistorice erau sofisticate, dar și că tehnica fermentației, dar și alte moduri de procesare aveau un rol important în istoria alimentară străveche”, spune Kerstin Kowarik de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena.
Ce mai mâncau minerii de acum 2.700 de ani? Soiuri de fasole, orz și mei consumate probabil sub formă de terci.
Consumau și fructe. dar și carne, iar dieta lor, spun arheologii, era echilibrată, fiindcă erau acoperite toate nevoile nutriționale.
Evident că marea diferență față de meniurile din ziua de astăzi ține de faptul că ponderea mâncărurilor procesate era extrem de mică.
Cercetătorii au analizat patru mostre de fecale: una din Epoca Bronzului, două din Epoca Fierului și unul din secolul 18. Totul se conservă bine acolo datorită concentrației înalte de sare și temperaturii constante de +8 grade.
Minerii de la Hallstatt trăiau într-un loc izolat, toată viața lor se desfășura în mină și foarte aproape de ea, dar în mină lucrau multe ore pe zi, mâncau acolo și își și făceau și nevoile.
Hallstatt este unul dintre cele mai celebre sit-uri din lume legate de istoria sării, activități de extracție fiind desfășurate acolo timp de mai bine de 3.000 de ani.

Facebook Comments