Militarii maltezi au confiscat un petrolier deturnat de migranți

by Andreea Radu

Cinci bărbați au fost arestați joi (28 martie) după ce forțele armate malteze au preluat controlul asupra unui petrolier care a fost deturnat de migranții din Libia și nava a ajuns în Malta.

Tanjerul Elhiblu, cu pavilionul Palau, a preluat marți seara 108 migranți, inclusiv femei și copii, și apoi s-a întors spre Tripoli. Dar, la șase mile marine de la port, nava schimbă brusc cursul și se îndreaptă spre nord, spre Europa. Ministrul de Interne italian Matteo Salvini a declarat miercuri că nava a fost deturnată și a promis că migranții nu vor putea să debarce în Italia.

Tancul de 52 de metri a fost la aproximativ 30 de mile marine de Malta, când Forțele Armate din Malta (AFM) au stabilit comunicări cu căpitanul. „Căpitanul a declarat în repetate rânduri că nu are controlul navei și că el și echipajul său au fost forțați și amenințați de un număr de migranți să meargă în Malta”, a afirmat AFM într-o declarație joi dimineață.

Escortați de marina malteză, cisterna a sosit în portul Valletta în jurul orei 08:30 (07:30 GMT). Cinci bărbați suspectați că au fost conducători ai deturnării au fost arestați. Femeile și copiii au debarcat apoi, urmați de ceilalți bărbați, dintre care mulți au apărut foarte slab din punct de vedere fizic.

Prim-ministrul maltez Joseph Muscat a comentat că țara sa „nu se opune responsabilității de a primi migranții în ciuda dimensiunii noastre”, Malta fiind cea mai mică țară din UE de aproximativ 450 000 de persoane. „Vom urmări în acest moment toate normele internaționale”, a adăugat el.

Foto: euractiv.com

Facebook Comments