Mike Pompeo: SUA vor lua măsuri dacă petrolierul Grace 1 livrează petrol în Siria

by Andreea Radu

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat că Statele Unite vor lua orice măsuri pot pentru a se asigura că petrolierul iranian Grace 1 nu livrează petrol în Siria, lucru care ar contraveni sancțiunilor impuse de SUA, scrie hotnews.ro, citând Reuters.
„Am fost clari că oricine atinge, susține sau permite petrolierului să acosteze riscă să fie vizat de sancțiuni din partea Statelor Unite”, a declarat Pompeo.
„Dacă acea navă se îndreaptă spre Siria, vom lua orice măsuri consistente cu sancțiunile pentru a preveni acest lucru”, a adăugat secretarul de Stat.
Nava Grace 1, redenumită Adrian Darya, a părăsit Gibraltarul în data de 18 august. Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.
Curtea Supremă din Gibraltar a aprobat joi eliberarea imediată a petrolierului iranian Grace 1, aflat sub pavilion panamez, în pofida eforturilor depuse de Statele Unite de a bloca eliberarea navei. Regimul de la Teheran nu a oferit vreo garanție că tancul petrolier Grace 1 nu se va îndrepta spre Siria în urma eliberării de către autoritățile din Gibraltar, a declarat vineri Abbas Musavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran.

Facebook Comments