Mii de rusoaice însărcinate au zburat în Argentina şi au născut pentru a obţine cetăţenia argentiniană

by Andreea Radu

Directorul biroului de imigrație din Argentina, Florencia Carignano, a declarat că a fost lansată o anchetă în ceea ce ea a descris ca fiind o afacere profitabilă care promite pașapoarte argentiniene pentru părinții ruși, antena3.ro.
Carignano a vorbit după ce 33 de femei însărcinate – toate între 32 și 34 de săptămâni de sarcină – care au sosit cu același zbor, joi târziu. Mai multe dintre femei au fost inițial respinse la controlul pașapoartelor, dar au fost lăsate în cele din urmă să intre în țară.
Deși conceptul de „turism de naștere” nu este nou, izolarea Moscovei de Occident ca urmare a războiului a făcut din Argentina, unde rușii nu au nevoie de viză, o destinație populară pentru familiile care doresc să le ofere copiilor lor privilegiile unei a doua cetățenii, notează Mediafax.
Aproximativ 10.500 de rusoaice însărcinate au sosit în țara sud-americană în ultimul an, a declarat Carignano.
Carignano a spus, într-un interviu acordat canalului Telenueve, că „5.800 dintre ele au fost în ultimele trei luni, multe dintre ele declarând că se află în a 33-a sau a 34-a săptămână de sarcină”.
Oficialul a declarat că aproximativ 7.000 dintre femei s-au întors acasă după ce au născut, lăsând avocații argentinieni însărcinați cu solicitarea cetățeniei argentiniene pentru copil – și apoi pentru părinți.
„Problema este că acestea sosesc, își nasc copiii și apoi părăsesc Argentina pentru a nu se mai întoarce niciodată”, a declarat Carignano. „Nu le putem permite să ne mintă cu nerușinare spunând că sunt turiști, când nu este așa.”
Christian Rubilar, un avocat care o reprezintă pe una dintre femei, a declarat că aceasta este o rusoaică însărcinată în 32 de săptămâni și că a venit în Argentina „fugind de război”.
„În regimul lui Putin, a nu fi de acord cu războiul este suficient pentru ca o persoană să ajungă la închisoare sau pentru ca membrii familiei sale să fie trimiși în prima linie de luptă”, a declarat el pentru LN+.
Vineri după-amiază, două dintre rusoaice au rămas în aeroportul din Buenos Aires, neputând trece de control.
„Ele nu sunt arestate”, a declarat un purtător de cuvânt al autorităților de imigrare, adăugând că sunt în curs de negociere pentru a le trimite înapoi la punctul de plecare – un efort complicat de faptul că femeile au sosit neînsoțite, cu puțini bani, fără bilete de întoarcere și însărcinate în peste 30 de săptămâni.

Facebook Comments