Mii de purcei, în pericol din cauza pestei. Muscă acuză: „Ministrul Daea este criminal!“

by Florian Popa
Inevitabilul s-a produs! În ciuda tuturor avertismentelor fermierului Dimitrie Muscă, autoritățile din județul Arad nu au făcut nimic și pesta porcină africană s-a extins. De ieri, ferma de purcei a lui Muscă, cea de la Complexul Agroindustrial de la Olari a intrat în zona de supraveghere. Nu se mai poate scoate din fermă niciun picior de purcel. O situație groaznică ce va duce la canibalismul purceilor, animale indemne de orice boală, dar care nu dispun de spațiu. În acest condiții, decât să îi vadă că suferă, Dimitrie Muscă, cu riscul de a fi arestat, a decis că va deschide porțile fermei pentru ca purceii, toți sănătoși, să iasă din fermă. ”Astăzi (ferma-maternitate de la Olari) intră în zona de supraveghere de sub 10 kilometri. (…) Nu mai am voie să vând niciun purcel. Lumea spune: se despăgubește. Eu ce pot să spun, că la alții nu s-a despăgubit nimic. Trebuie să scot în jur de 2.000 de capete de purcei în fiecare lună, nu pot să îi cazez, nu pot să îi bag, atâta am, atât este este complexul, este maternitate cu tineret, cu sugari. Sunt indemni de toate bolile porcului. Chiar nu au absolut nimic, am vândut purceii în țară și toată lumea ne-a căutat să le vindem purcei. Am vândut purcei de o calitate deosebită. (…) La zi, situația de la Olari este fenomenul acesta: avem o fermă cu 900 de mame și un efectiv total de peste 7.000 de capete astăzi, indemnă la absolut toate bolile care există la porc, nu are nicio boală. (…). În momentul de față nu avem ce să facem, am primit hârtie de la DSV Arad că nu putem scoate purceii din fermă, suntem în zona de supraveghere de sub 10 km, se ia pe linie dreaptă, pe șosea ar fi mai mult de 10 km, pe linie dreaptă sunt 10 km. Și nu avem ce să facem. Nu știu ce o să fac astăzi. Dacă nu mă lasă să vând purceii, eu nu pot să îmi permit, eu Muscă nu sunt un criminal să merg să omor purceii, în fiecare săptămână să merg să omor 2.000 de purcei pe lună, sau scroafe. Nimeni nu are soluție. Purceii, porcii de acolo sunt indemni la boală, la tot ce vreți. Eu o să deschid porțile și o să se ducă. Nu știu unde se duc, nu am ce face, nu îmi pot permite să chinui aceste animale, să le dau în cap, să îi omor nu știu sub ce formă”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO fermierul Dimitrie Muscă din județul Arad.

Ținta atacurilor după ce a cerut împușcarea mistreților
Așa cum a avertizat ing. Dimitrie Muscă încă de la început, mistreții au răspândit ciuma porcilor în toată țara. Anul trecut, când fermierul de la Curtici cerea să fie împușcați mistreții din fondurile de vânătoare, împotriva sa au fost direcționate tot felul de atacuri, o parte dintre dintre ele catalogându-l ca fiind ”anti-european”. Astăzi, cu o țară ”scăldată” în PPA, curajoșii au dispărut, lăsând fermierii pradă dezastrului.
Ministrul Daea l-a ascultat dar nu a făcut nimic
În toată această situație, fermierul Muscă îl vede ca principal responsabil pe ministrul Petre Daea care nu a făcut nimic să salveze porcul românesc. ”Este criminal. El este criminalul pentru că eu personal am vorbit cu el de nenumărate ori și am zis: domnule ministru, haideți să păzim granița țării din Ucraina, hai să facem un cordon pe rază cu Ucraina, haideți să împușcăm pe un diametru de 30-50 km tot ce este mistreț. Au zis că vin alții. Nu e problemă, facem o echipă care să vâneze tot ce este”, spune Dimitrie Muscă.

În final, fermierul Dimitrie Muscă spune că el nu va putea să chinuie animalele sănătoase, nu le va putea lua el zilele purceilor care continuă zilnic să vină pe lume în exploatația din Arad. ”Ei sunt vinovații, ei trebuie să suporte penuriile. Eu deschid poarta la societatea mea de la Olari, nu am de ales. Să plece porcii unde dă Dumnezeu. Pot să îmi pun mâinile în fața lor, să îmi pună cătușe, dar eu nu pot să merg să îi omor, animalele sunt sănătoase, se vor devora unele pe altele, nu au spațiu. Să vină cine vrea să îi omoare, să vină Daea să îi omoare că de la el a pornit toată treaba”, a încheiat Dimitrie Muscă.

Sursa: agrointel.ro

Facebook Comments