Mii de oameni au sărbătorit solstițiul de vară la Stonehenge

by Dana B.

Aproximativ 13.000 de persoane s-au reunit miercuri la situl megalitic de la Stonehenge, din sud-estul Marii Britanii, pentru a sărbători solstițiul de vară și cea mai lungă zi a anului, care marchează începutul astronomic al verii, relatează EFE.

Cum a devenit deja tradiție, mii de persoane și-au dat întâlnire la monumentul preistoric pentru a vedea răsăritul soarelui care a avut loc la ora 04:52 GMT și care va rămâne în înaltul cerului timp de 16 ore și 38 de minute.

Este singura dată la care English Heritage (Patrimoniu Național), responsabil al monumentului, permite accesul la cercul din pietre milenar, care în mod normal este interzis publicului.

Anul acesta, având în vedere recentele atentate teroriste din Manchester și Londres, au fost înmulțite măsurile de securitate, potrivit directoarei general de la Stonehenge, Jennifer Davies, iar patrule ale poliției și armatei au protejat locul.

În pofida unui mare aflux de oameni care nu lipsesc de la întâlnire, în fiecare an numărul participanților este în scădere: în 2014 au participat 36.000 de persoane, în 2015 circa 20.000, iar anul acesta 13.000, cu o pierdere semnificativă de 7.000 de participanți.

Chiar și așa rămâne unul dintre cele mai vizitate monumente din Marea Britanie, cu un milion de turiști în fiecare an veniți aici din toate colțurile lumii. Stonehenge, numit și „Templul Soarelui”, are o vechime de 5.000 de ani și este vizitat și pentru celebrarea solstițiului de iarnă (22 decembrie), potrivit vechiului calendar druid.Alte studii au demonstrat că Stonehenge a fost lăcaș pentru numeroase ceremonii religioase în urmă cu cinci milenii, notează EFE.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments