Mihai Fifor: „PSD propune măsuri urgente pentru prevenirea unei crize alimentare“

by Andreea Radu

Pe lângă efectele negative ale pandemiei, agricultura se confruntă cu o secetă extinsă. Agricultura țării trebuie să fie sprijinită cu toate forțele și resursele pentru a asigura hrana românilor, iar Guvernul PNL trebuie să acționeze până nu e prea târziu! 

„Pandemia a impus restricții grave care afectează profund industria alimentară, atât în ceea ce privește zona de producție, cât și în privința procesării. Este un fapt verificat că fiecare țară își vede propriul interes înainte de orice! În acest context, România trebuie cu orice chip să fie capabilă să-și hrănească cetățenii!

Specialiștii avertizează că umiditatea în sol este scăzută şi deosebit de scăzută, în Moldova, Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în nordul și nord-vestul Banatului și în Transilvania. În multe locuri cultura grâului de toamnă este compromisă și mulți fermieri vor să semene altceva, porumb ori soia, dar și aceste lucrări se fac în condiții de secetă dintre cele mai nefavorabile.

De aceea, este nevoie de măsuri urgente pentru sprijinirea agriculturii, iar PSD, ca de fiecare dată, vine cu o serie de soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Guvernul trebuie să declare cât mai repede posibil starea de calamitate naturală, prin Hotărâre de Guvern, urmată de acordare de ajutor nerambursabil sub formă de vouchere pentru semințe, pesticide, îngrășăminte, motorină. O altă măsură ar fi linii de credit cu garanții de stat (pentru 80% din valoarea acestora), pentru o durată de 18  luni, cu dobândă subvenționată 100% –  în primele 12 luni – și 80% pentru următoarele 6 luni.

E nevoie de umplerea tuturor canalelor cu apă și continuarea investițiilor în sistemul de irigații și în cel pentru combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor. Subvențiile trebuie acordate fără nicio întârziere, indiferent cât de complicată este situația bugetului. Ar fi o tragedie ca după epidemia care a paralizat țara oamenii să se confrunte cu o foamete!

E o certitudine că singurele programe care funcționează în agricultură sunt cele inițiate de PSD, pe care acum guvernarea PNL le continuă pe tăcute, după ce public le-a demonizat! PSD îndeamnă PNL să-i copieze integral, până la capăt, toate programele și proiectele, să le aplice și să ceară sprijin dacă nu poate, nu știe ori nu înțelege ceva“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

 

Facebook Comments