Mihai Fifor: „Lasă în pace valorile Aradului, Bibi! Ești prea mărunt pentru a le înțelege”

by Andreea Radu

Cer plumburiu la Arad, ticsit de ciori și imaginea bizară, grotescă a singurului om care stă de povești cu ele. Nu, oameni buni, nu sunt imagini dintr-un film suprarealist. Nu! Suntem în Aradul anului 2021, orașul lui Bibi, primarul care, atunci când nu umblă cu bormașina prin parcuri, care atunci când nu vopsește marcaje rutiere, el însuși, stă de vorbă cu ciorile de pe centru, scrie deputatul Mihai Fifor, pe pagina sa de Facebook.
„Mă întreb, cât ghinion să aibă orașul acesta superb, mustind de istorie, vibrând cultural, odinioară, să aibă parte de un Bibart, după 16 ani de Falcă… ? Despre sinistrul și paranoidul europarlamentar dominat de episoade maniaco-depresive, nu are rost să mai vorbim. Aradul poarta adânc amprenta dezastrului provocat de acest individ.
Vom vorbi însă de pădurarul stahanovist Bibarț, cel care crede că un oraș de talia Aradului se poate conduce cu drujba, atât de dragă lui. Căci, în setea lui de răzbunare pe cei din Filarmonică, oameni care, spre deosebire de el, definesc Aradul și nu i-au pupat inelul, s-a gândit să facă ajustări bugetare ciopârțind tocmai bugetul instituției de cultură. A terminat cu toate instituțiile clientelei de partid, cu toate căpușele. Pune cu nemiluita bani la pușculița de partid – Centrul de Cultură Municipal și taie de la…Filarmonică! Și amenință cu disponibilizări…la Corala Filarmonicii!!!
Insensibil la orice este frumos, gol pe dinăutru și meschin ca orice personaj dominat de frustrări profunde, Bibarț vrea să pună în practică ceea ce nici măcar Falcă nu a cutezat: distrugerea Filarmonicii din orașul de pe Mureș. Secole de cultură, seri parfumate de aer vienez, strivite sub talpa de pădurar a ultimului stalinist din Vest.
Un oraș întreg se revoltă și pe bună dreptate… generații întregi au crescut și s-au educat la adăpostul armoniilor sonore culte ale Filarmonicii arădene. Nu are dreptul să o facă, dar totuși o face pentru că poate și, mai ales, pentru că nu rezonează la cultură! Pentru că nu are cum. Nu are materialul necesar pentru asta. Cutia lui de rezonanță e la fel de sonoră ca și capacele de canal, pe care nu mai încetează să le numere. Nu pot avea pretenția ca Bibi să înțeleagă, nici nu are cum, dar speram să mimeze un minimum respect pentru ceea ce noi numim cultură, artă, hrană spirituală și care trec dincolo de tresăririle proletcultiste ale găștii liberale din jurul lui Falcă. Neo-stahanovismul ăsta se conjugă primitiv, ca în orice regim intolerant: „ceea ce nu pricep distrug!” Mă mir că poate Bibarț și-a făcut, la un moment dat, iluzii că oamenii de cultură, spirite libere și alese, îi vor pupa inelul în semn de resemnare și obediență. Asta nu s-a întâmplat și nu se va petrece niciodată și tocmai de aceea vine răzbunarea asta cruntă. Bibarț, pricepe că Aradul nu e o jucărie, arta nu e un copac de ciopârțit cu drujba și nici noi nu putem fi înduplecați să nu mai simțim, să nu reacționăm când ne este amenințat dreptul la cultură. Azi, mâine, mereu! Așa că, un sfat din suflet…lasă în pace valorile Aradului, Bibi! Ești prea mărunt pentru a le înțelege. Și, daca vei cuteza să le ciopârtești, pentru că poți și pentru că așa vrei tu, oamenii ți se vor întoarce împotrivă și te vor mătura. Nu au făcut-o la Teatrul Vechi. Poate nu o vor face nici mâine. Dar, de furia celor pe care azi îi umilești, doar pentru că nu îi înțelegi, nu te mai scapă nimeni. Fariseule!”, afirmă deputatul PSD Arad Mihai Fifor.

Facebook Comments