Mihai Fifor: Intrarea PSD la guvernare relansează agricultura românească

by Adrian Pavel

PSD anticipează problemele pe care fermierii le vor avea în primăvară și adoptă actele normative pentru a veni în sprijinul lor.

„Guvernul a aprobat astăzi procedura prin care statul va achita 50% din cheltuielile cu energia electrică, consumată pentru irigații. Se înlătură astfel efectul negativ asupra culturilor de anul viitor din cauza creșterii prețurilor la energie. De asemenea, măsura combate creșterea inflației pe alimente din cauza prețurilor la energie.

Așa cum a anunțat ieri ministrul Agriculturii, banii care erau blocați până acum din cauze birocratice, au fost deblocați de PSD și încep să ajungă la oameni. Guvernul a aprobat astăzi și hotărârea prin care acordă peste 115 de milioane de euro, pentru aproximativ 20 de mii de fermieri, care vor primi banii până la 30 iunie 2022.

Beneficiarii sunt crescătorii de vaci de lapte, de bivolițe și de taurine pentru carne. Plățile erau blocate de aproape 6 luni în urma unei decizii a ministrului liberal Adrian Oros.

Ministrul Adrian Chesnoiu a obținut bani de la Guvern și pentru majorarea de la 40 de milioane la 70 de milioane de lei a sumelor acordate ca sprijin în anul 2021, fermierilor care se ocupă de îmbunătățirea genetică a efectivelor de vaci, de bivolițe, de taurine, de cabaline, de ovine și de caprine.

În afara subvenției pentru animale, alte 40 de milioane de lei, vor ajunge ca ajutor de minimis la apicultorii afectați de calamitățile naturale din 2021.

Fermierii vor putea accesa și fonduri nerambursabile de peste 1 miliard de euro, în baza unor proiecte de dezvoltare a exploatațiilor agricole”, declară deputatul Mihai Fifor, președintele PSD Arad.

Facebook Comments