Mihai Fifor: Guvernul încearcă prin orice mijloace să descurajeze și să blocheze participarea la vot 

by Florian Popa

Guvernul încearcă prin orice mijloace să descurajeze și să blocheze participarea la vot, în special a celor care se vor afla în carantină. 1 milion de contacți ai cazurilor pozitive ar putea fi în izolare la domiciliu în ziua votului, având nevoie de un act pentru a putea cere urna mobilă.

„După ce au pus alegerile în plină pandemie pentru a-i intimida pe pensionarii cărora le-au tăiat drepturile, acum încearcă să blocheze și dreptul la vot al celor care vor fi afectați direct de proasta gestionare a pandemiei de către Guvernul Orban. Până în prezent, BEC a amânat de trei ori o decizie privind urna specială (mobilă) pentru că Ministerul Sănătății nu a prezentat un punct de vedere pe acest subiect, care a fost transmis abia pe 25 noiembrie. PSD a propus procedura declarației pe proprie răspundere pentru solicitarea urnei mobile de către contacții intrați în izolare la domiciliu care nu au un act care să le demonstreze incapacitatea de a se deplasa la secția de votare (izolarea a fost auto-impusă după o discuție telefonică cu cineva de la DSP).
BEC a redactat deja un proiect de decizie pe baza propunerii PSD, însă în ultimul moment Ministerul Sănătății a cerut respingerea acestei propuneri, venind în schimb cu procedura ca DSP să emită decizii pentru contacții aflați în carantină, iar solicitarea urnei mobile să se facă pe baza acestor decizii ale DSP.
Însă Ministerul Sănătății nu prezintă nicio procedură privind transmiterea acestor decizii de la DSP-uri către cetățenii aflați în izolare. Este practic o procedură nefuncțională, dată fiind evoluția de până acum a DSP-urilor care nu au fost în stare nici măcar să răspundă la telefoanele cetățenilor, darmite să emită și să expedieze 1 milion de decizii.
Mai mult, este imposibil ca expedierea chiar prin curier rapid a acestor decizii să ajungă în timp util în cazul unor persoane care intră în izolare cu 1-2 zile înainte de vot. Situația e și mai critică în cazul localităților aflate la mare distanță față de reședința de județ“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

Facebook Comments