Mihai Fifor: „Cîțu conduce un nou atac asupra leului, de data aceasta în calitate de reprezentant al Statului Român“

by Florian Popa

Arad. Senatorul PSD Arad Mihai Fifor lansează un atac asupra ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, pe care îl acuză că folosește deficitul bugetar ca armă de propagandă, generând pagube de sute de milioane de euro României și românilor care au credite la bancă.

„Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna unui ministru al Finanțelor obișnuit să speculeze, încă din perioada în care participa ca angajat al unei bănci, la atacuri asupra monedei naționale.

Același lucru se întâmplă și în ultimele săptămâni, domnul Cîțu conducând un nou atac asupra leului, de data aceasta în calitate de reprezentant al Statului Român.

În goana după senzațional, ministrul Finanțelor uită să le spună românilor câteva lucruri esențiale, legat de acel mult vânturat deficit bugetar, care a contribuit la prăbușirea leului în doar câteva zile.

Probabil aceasta a și fost intenția speculatorului Cîțu.

Argumentele specialiștilor ne arată că suntem în fața unei manipulări grosolane a celor de la PNL, care se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României, cu o nonșalanță de neimaginat.

In aceasta situatie, ar fi de pus câteva întrebări la care cei de la PNL ar trebui să răspundă:

1. S-a negociat cu Comisia Europeană invocarea şi acceptarea clauzelor care să menţină deficitul ESA la sub 3% din PIB în 2019 și s-a acceptat să fie gonflat deficitul cash cu tot ceea ce însemna plată urgentă către companii, ca şi cum arieratele ar veni doar dinspre stat către privat?

2. La rectificarea bugetară s-au acordat miliarde de lei rambursări de TVA, despăgubiri ANRP, fonduri de rezervă s.a. S-au făcut verificări analitice pe dosarele de rambursare la TVA, se pot prezenta situaţii exacte? Este acest proces concordant cu principiile prudenței și responsabilității fiscal-bugetare?

3. Dacă erau găuri în buget, de ce nu s-a mai așteptat o lună plata avansurilor pentru anumite achiziții? Cine suportă declarațiile iresponsabile pe situația bugetară a României, care a dus la deprecierea consistentă a cursului de schimb, generând costuri de finanțare mai mari pentru stat și folosirea a cel puțin 600 de milioane euro din rezerva valutară a României pentru stabilizarea cursului de schimb?

4. Cine acoperă sumele pe care milioane de români le plătesc în plus pentru credite, în urma deprecierii monedei naționale?“, scrie Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

Facebook Comments