Mihai Fifor: Am votat în această seară pentru Legea privind sistemul public de pensii

by Andreea Radu

Mihai Fifor: Am votat in aceasta seara pentru Legea privind sistemul public de pensii. Noua lege aduce ECHITATEA între pensionari și va consolida principiul contributivității. 

Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este SUSTENABILĂ și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.

Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.

Doar acum, după adoptare, putem spune oficial că am scăpat de acel prag de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile care ar fi condus la înghețarea pensiilor până în 2070. 

Înțelegerea cu reprezentanții Comisiei a fost ca lege să fie adoptată de Parlament până astăzi (20 noiembrie) și să conțină un mecanism PREDICTIBIL de majorare anuală a pensiilor.

Acest mecanism prevede următoarele:

Pensia se majorează în fiecare an, la 1 ianuarie, cu 100% din rata medie a inflației plus 50% din creșterea REALĂ a salariului mediu.

Rezultatul acestei sume trebuie să încadreze în creșterea procentuală a contribuțiilor la bugetul de pensii. 

Dacă nu se încadrează, atunci pensiile cresc cu rata medie a inflației.

Dacă rata medie a inflației și creșterea reală a salariului mediu sunt negative, atunci se menține pensia la același nivel.

În pofida tuturor obiecțiilor, impactul real al recalculării pensiilor este suportabil, adică e sustenabil. 

Nu trebuie să ne uităm doar la cât cresc cheltuielile cu pensiile (impactul brut), ci și la veniturile suplimentare la buget rezultate în urma celor două majorări de pensii.

Pensionarii consumă în medie circa 90% din veniturile din pensie. Deci, 90% din creșterile de pensii vor merge în consum și vor genera suplimentar TVA, impozit pe profit și alte taxe. Dacă luăm în calcul aceste efecte rezultă că impactul net care se încadrează în limite suportabile.

În noua lege se prevede o reducere a vârstei de pensionare la maximum 10 ani pentru condițiile speciale de muncă și la maximum 7 ani în cazul condițiilor deosebite de muncă. Așadar, vârsta de pensionare poate coborî până la 55 de ani în condiții speciale de muncă, respectiv 58 de ani pentru condiții deosebite de muncă.

În această formulă, legislația din România oferă condiții mult mai favorabile acestor două categorii de angajați, în comparație cu multe state din UE.

 

Deputat Mihai Fifor

Președinte PSD Arad

 

Biroul de Presă al PSD Arad

 

 

 

Facebook Comments