Medicii vaccinează anti-COVID doar când au minim patru persoane pe listă, pentru că altfel trebuie să plătească pierderile

by Florian Popa

Vaccinarea anti-COVID la medicii de familie este o corvoadă pentru cei care au nevoie de încă o doză, fie pentru că au imunitatea scazută, fie pentru că trebuie să plece în străinătate, scrie stiri.tvr.ro. Puţine cabinete primesc programări. Iar medicii trebuie să aibă pe listă cel puțin patru persoane ca să poată cere un flacon de ser de la Direcția de Sănătate Publică. Așa că pacienții au nevoie de timp și răbdare ca să-și poată face vaccinul.

În Capitală sunt 239 de cabinete de medicină de familie unde, teoretic, oricine se poate vaccina în continuare împotriva SARS-CoV-2. Însă, doar la câteva dintre acestea se pot face programări. Medicii fie nu răspund la telefoane, fie amână ori refuză direct să programeze pacienți. La un singur cabinet am găsit loc la începutul săptămânii viitoare.

Rep: Aş dori să îmi fac doza booster, voiam să ştiu dacă se poate la dumneavoastră?

Cabinet: Da, da, da, cum să nu. Săptămâna viitoare luni sau marţi, în funcţie de câte persoane se strâng. Ce vaccin aţi făcut?

Rep: Pfizer.

Cabinet: Nu, noi nu avem. La noi în policlinică nu are nimeni. Mai căutaţi.

Cabinet 2: Pe 1 august? Până atunci am toate listele complete.

Cabinet 3: Îmi pare rău, puteţi să mai căutaţi.

De la începutul lunii iulie, vaccinarea anti-COVID se face doar la medicii de familie şi numai cu programare.

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, președinta Asociației de Medicină Familiei București-Ilfov: „Din păcate, solicitările sunt mult prea mici faţă de cât putem noi să folosim. Pentru că un flacon de Pfizer are șase  doze şi, dacă noi folosim dintr-un flacon mai puțin de jumătate, trebuie să plătim ceea ce rămâne nefolosit. Așa că trebuie să adunăm cât mai multe persoane ca să putem să deschidem un flacon.”

Aşa se explică numărul mic al medicilor care administrează serurile împotriva coronavirusului.

Dr. Raluca Zoițanu, medic de familie, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie: „Cei mai mulţi pacienţi au nevoie ca să plece în străinătate şi, de obicei, biletul de avion este mâine. În acest caz, este destul de greu să îi ajutăm, pentru rar se potriveşte să avem doze şi locuri în aceeaşi zi. Noi, în Bucureşti, avem un grup de Whatsapp pe care comunicăm şi colegii când deschid un flacon în ziua respectivă spun: „Azi, am două locuri libere, dacă aveţi pe cineva, trimiteţi-mi”. Și, astfel, ne asigurăm că nu irosim deloc dozele.”

Dozele sunt comandante de la DSP abia după ce medicii ştiu sigur că au un minimum de pacienţi programaţi: de obicei multiplu de șase, câte persoane pot fi vaccinate dintr-un flacon de Pfizer. Dacă, în Capitală, Directia de Sănătate Publică livrează dozele, în alte localitati nu se întâmplă la fel. Ceea ce îi încurcă şi mai mult pe medicii de familie. Iar dacă nu vaccinează cel puțin patru persoane dintr-un flacon, medicii plătesc pentru cantitatea nefolosită.

Dr. Gina Câmpeanu, medic de familie, Buzău: „În funcție de solicitări, ne și ducem la DSP ca să ridicăm vaccinul, sigur că toată lumea știe că acest vaccin are un termen de valabilitate în momentul deschiderii. El este valabil șase ore și sigur că trebuie să îi strângem pe cei care doresc să vină în această vaccinare.”

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie: „Noile prevederi legislative precizează foarte clar că sunt acceptate la nivelul unui cabinet de medicină de familie pierderi în valoare de 50 % pentru vaccinurile COVID. Eu trebuie să dau pierdere un flacon săptămâna aceasta pentru că a expirat timpul de când l-am ridicat de la DSP.”

Am cerut explicatii de la Ministerul Sănătății, dar nimeni nu a fost de găsit să ne lămurească. Potrivit ultimei raportări oficiale, cele mai multe vaccinări între 11 si 17 iulie au fost cu doza a doua de rapel si cu doza booster. Aceasta, în condițiile în care aproape 7.400 de cazuri de COVID au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în creștere față de ziua anterioară.

Facebook Comments