Medicii care au tratat victimele accidentului atomic din Rusia se tem că au fost iradiați

by Andreea Radu
Medicii ruşi care au tratat victimele ale accidentului atomic din regiunea Arhangelsk nu au avut la dispoziţie echipamente de protecţie şi nu fost informaţi că răniţii erau contaminaţi, informează hotnews.ro, citând două cadre medicale de la spitalul civil unde au fost iniţial aduse victimele.Cei doi medici au declarat, sub protecția anonimatului, că autoritățile militare nu i-au informat în legătură cu riscul contaminării radioactive.

Trei răniți au fost aduși la un spital civil din Arhangelsk, unde au fost examinați în unitatea de primiri urgențe, iar apoi au fost trimiși în săli de operație, au explicat medicii.

Unitatea de primiri urgențe a continuată să primească pacienți timp de încă aproximativ o oră, până în momentul în care doctorii au realizat că cei trei răniți au primit o „doză foarte mare de radiații”. Potrivit medicilor, cel puțin 90 de persoane au intrat în contact cu persoanele rănite.

Personalul medical a continuat să trateze victimele și după ce au realizat că există riscul să fie iradiați, iar în lipsa echipamentului adecvat de protecție, au încercat să improvizeze măsuri de protecție.

A doua zi, cele trei victime au fost transferate la un spital din Moscova unde există specialiști care se ocupă cu astfel de cazuri.

Medicii au afirmat că au ales să vorbească despre acest incident pentru că se tem în legătură cu sănătatea lor și nu doresc ca o astfel de „încălcare a siguranței” să se repete.

Ulterior, o echipă de militari a efectuat o operațiune de decontaminare la spitalul din Arhangelsk.

Secretomania autorităților ruse în legătură cu explozia a generat comparații cu dezastrul de la Cernobîl din 1986, când oficialii sovietici au încercat să ascundă adevărul.

Doi angajaţi răniţi în explozia rachetei nucleare produsă pe 8 august în nordul Rusiei au murit din cauza contaminării radioactive, afirmă surse medicale citate de presa rusă.

Agenţia atomică rusă (Rosatom) a anunţat iniţial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară. Alte două persoane au murit ulterior în urma rănilor suferite.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări luni că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.

Facebook Comments