Medicamentele obținute din sânge și plasmă, scutite de taxa clawback până în anul 2021

by Cristian Dobre
Guvernul a prelungit, joi, printr-o Ordonanță de Urgență, scutirea de plata taxei clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din sânge și plasmă umană până în ianuarie 2021, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la finalul ședinței Executivului. 
 
„Am aprobat prelungirea duratei de scutire a plății taxei de clawback pentru produsele derivate din sânge și plasmă, astfel încât să nu mai avem discontinuități în aprovizionarea cu sânge și plasmă. Știți foarte bine ce s-a întâmplat anul trecut, a fost necesar să activăm și mecanismul european (pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei – n.red.). Am prelungit durata de scutire de la taxa clawback de la 2 la 3 ani începând din ianuarie 2018”, a afirmat ministrul Sănătății. 
Scutirea de plata taxei clawback îi vizează pe deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.
Pacienții cu boli rare din România au fost grav afectați, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, care a debutat în primăvara anului 2017 și s-a întins până în primăvara anului trecut. Imunoglobulina, un medicament obținut din plasmă umană, este tratamentul care îi ține în viață pe acești pacienți.

Decizia de exceptare a imunoglobulinei de la plata taxei clawback a fost luată de Guvern la finalul anului 2017, în plină criză a imunoglobulinei.

Criza imunoglobulinei s-a rezolvat temporar în urma activării, de către Ministerul Sănătății, a Mecanismului European de protecție civilă, în primăvara anului trecut, la scurt timp după venirea Sorinei Pintea la conducerea ministerului. Pe termen lung însă, soluția ar fi centrele de colectare a plasmei sanguine umane, care nu există în acest moment în țara noastră.
Pacienții cu boli rare din România, grav afectați de criza imunoglobulinei, au lansat luna trecută campania de informare și conștientizare „Pacient, caut donator! De plasmă!”. Ei atrag atenția că medicamentele derivate din plasmă umană, precum imunoglobulinele, sunt esențiale pentru peste 8.000 de pacienții români diagnosticați de boli rare, dar în România nu există nici măcar un centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente.

Prezentă la lansarea campaniei „Pacient, caut donator! De plasmă!”, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat că „Suntem destul de înaintaţi, astfel încât să putem colecta plasmă; ne propunem înainte de finalul anului.”
Sursa: hotnews.ro
Facebook Comments