Măsurile fiscale care se vor aplica de la 1 octombrie 2023. Lista noilor taxe şi impozite

by Adrian Pavel

Proiectul de lege a asumării răspunderii Guvernului este gata cu toate cele trei componente: fiscală, bugetară și cea privind combaterea evaziunii fiscale. Premierul Marcel Ciolacu prezintă astăzi conducerii PSD Ordonanțele Austerității. Membrii Biroului Permanent Național al Partidului au fost chemați, în această dimineață, de președintele Marcel Ciolacu, pentru a li se prezenta, pe scurt, cum arată proiectul de lege.
Printre prevederi se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT.
TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%.
Pentru proprietățile estimate la peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro, impozitul va fi de 0,3%.
Totodată, trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari la alcool și tutun. Accizele vor crește pentru aceste produse.
Nici întreprinderile mici și mijlocii nu scapă. Cele cu cifra de afaceri sub 300 de mii de lei vor plăti o taxă de 1%, iar cele cu cifră de afaceri mai mare, de 3 procente.
Conform surselor politice, Guvernul ar urma să își asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pe 26 sau 27 septembrie, astfel încât modificările să intre în vigoare din luna octombrie, scrie antena3.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate