Marina Almășan a vorbit despre încercarea Securității de a o racola

by Dana B.

Prezentatoarea de televiziune Marina Almășan a povestit despre cum a încercat securitatea să o racoleze în vremea studenției. Prezentatoarea de televiziune a scos la iveală un amănunt mai puțin cunoscut despre ea, și anume că tovarășii de la securitate au încercat să o racoleze pe vremea când era studentă.

“În primul an de facultate au venit la mine nişte domni tovarăşi de la Securitate, cu costume şi cravate, care m-au invitat într-o încăpere retrasă şi mi-au spus aşa: „Ştim că eşti o studentă de top şi ştim că există foarte mulţi studenţi străini în facultate şi vrem să te rugăm, pentru securitatea naţională, să urmăreşti activitatea acestor studenţi. Dacă ţi se pare ceva ciudat – că au relaţii poate stranii cu studenţii români, dacă ţi se pare că discută lucruri care nu sunt în regulă despre tovarăşul Ceauşescu sau despre partid – te-am ruga să ne relatezi observaţiile tale, care rămân confidenţiale. Noi o să venim periodic“”, a spus Marina Almășan.

Vedeta de la Televiziune Națională a explicat că tatăl său a fost cel care a lămurit-o cum stau de fapt lucrurile.

“Fiind destul de naivă la 20 de ani, mi-am zis: ia uite câtă încredere are în mine partidul. M-am dus acasă foarte mândră şi i-am povestit tatălui meu. L-am văzut cum s-a luat cu mâinile de cap şi zice: „Doamne, să nu care cumva să te apuci să spui ceva despre cineva. Dacă oamenii ăştia te mai caută, fă pe proasta, spui că n-ai observat nimic. Sub nicio formă să nu intri în asta că nu ştii în ce belele te bagi.“ Eu aveam încredere în tata, ştiam că e un om înţelept.

Peste vreo două-trei săptămâni am fost chemată de aceiaşi tovarăşi. Eu aveam lecţia învăţată, am făcut pe proasta: nu am observat nimic, nu discută niciodată despre tovarăşu’, noi discutăm doar despre şcoală. „Şi vând blugi, ţigări?“, „Nu, nu, nu, sunt nişte colegi foarte drăguţi.“ S-au uitat ei lung la mine, dar a treia oară nu m-au mai căutat. Tata a zis: „Slavă Domnului, fă-ţi cruce că ai scăpat“. După mai mult timp am înţeles eu ce era cu acei tovarăşi şi ce greşeală eram să fac dacă aş fi căzut în plasa lor. Sigur că în casa noastră se asculta Europa Liberă, dar nu ştiam eu exact cum e cu racolatul şi ce mi s-ar fi întâmplat mie dacă eram racolată de Securitate şi aş fi devenit informator”, a încheiat Marina Almășan.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments