Oficial: marea rivală, Poli Timişoara, o vrea pe UTA tot în Liga a II-a!

by Rusu Flavius

Având în vedere evoluția situației din România și videoconferința organizată în această dimineaţă de Federaţia Română de Fotbal, cu reprezentanții cluburilor din Liga a II-a, ASU Politehnica Timişoara, marea rivală a UTA-ei, a făcut astăzi câteva precizări, în cadrul unui comunicat postat pe site-ul oficial, din care redăm şi noi cele mai importante pasaje. Cel mai interesant şi important aspect este că timişorenii optează pentru “îngheţarea” campionatului din Liga a II-a, dar nu oricum, ci după modelul olandez, în care după cum se ştie, nu promovează şi nu retrogradează nimeni. Scenariu care ar fi de groază pentru marea rivală, UTA, lider detaşat în eşalonul secund şi ca şi promovată în Liga 1! Dar nici cei de la  Rapid, cu care timişorenii sunt înfrăţiţi, nu ar fi mai fericiţi cu această variantă propusă de Poli, giuleştenii aflându-se şi ei, cu şanse bune, în lupta pentru promovare.

“Ne aflăm într-o situație extraordinară, pe care nimeni nu a prevăzut-o și căreia nimeni nu îi va ști evoluția exactă pe termen scurt și mediu. Implicațiile acestei situații sunt majore și ating orice aspect al funcționării unui club de fotbal. În acest sens considerăm necesare următoarele precizări, făcute în baza experienței clubului Politehnica Timișoara, referitoare la situația actuală și la modul în care ar trebui gândită strategia pentru perioada următoare:

Înțelegem pe deplin rațiunile financiare care stau la baza propunerilor făcute până acum și a dorinței de a reporni competițiile interne, comasarea programului competițional rămas și terminarea sezonului în timpul verii. Însă fotbalul este despre oameni, jucători, staff tehnic, staff administrativ, personal auxiliar și suporteri. O eventuală repornire a competiției are implicații diverse, ale căror consecințe pot varia foarte mult în funcție de specificul și de forma de organizare a fiecărui club. Este obligatorie o perioadă de semi-cantonament înaintea reluării efective a competiției interne, în condițiile în care fotbaliștii nu au mai beneficiat de pregătire în cadru organizat. Pot apărea accidentări, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Germania, acolo unde încă de la primele antrenamente au fost semnalate cazuri de accidentări sau recidive ale accidentărilor mai vechi. În plus, jocurile se vor desfășura într-o perioadă în care, de obicei, în România se ating temperaturi foarte ridicate, lucru care coroborat cu o pregătire sub nivelul normal al fotbaliștilor poate duce, de asemenea, la accidentări.

Vor “îngheţare”, după modelul Ţărilor de Jos!

Suntem de părere, de asemenea, că trebuie analizată cu foarte mare atenție povara financiară pe care terminarea sezonului o incumbă cluburilor, în special celor care nu beneficiază de susținere din partea autorităților centrale sau locale prin finanțări nerambursabile. Cheltuielile necesare funcționării vor rămâne la același nivel (cheltuieli referitoare la organizarea meciului, barem de arbitraj, deplasări, cazări, etc.), însă veniturile acestor cluburi sunt mult diminuate în această perioadă, lipsind factorul cel mai important al acestui joc numit fotbal: SUPORTERII. De asemenea, situația economică și politică delicată în care se află România nu încurajează actualii și potențialii sponsori să continue finanțarea sportului de performanță și dezvoltarea sectorului juvenil.

Soluția șomajului tehnic, adoptată de majoritatea membrilor afiliați ai FRF, este o soluție de avarie, fără susținere după ridicarea stării de urgență, în perspectiva unei evoluții favorabile a pandemiei. O eventuală continuare a sezonului ar însemna obligarea cluburilor la efectuarea unor cheltuieli fără absolut nicio miză reală, într-o situație precară din orice punct de vedere. Pentru aceste motive considerăm oportună înghețarea actualului sezon, după modelul adoptat de federațiile din Belgia și Olanda, și desfășurarea viitorului sezon conform calendarului stabilit”, se arată, printre altele, în comunicatul oficial al celor de la ASU Politehnica Timişoara.

Poli solicită revenirea la sistemul cu două serii

De asemenea, clubul de pe Bega solicită revenirea la sistemul competiţional cu două serii în Liga a II-a, care ar da o mai mare atractivitate fotbalului din acest eşalon: “Considerăm necesară revenirea la un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a, fiecare serie având 16 competitoare. Desfășurarea ultimelor sezoane de ligă secundă a dezvăluit carențe mari în organizarea cluburilor ce își câștigă pe teren dreptul de a participa în acest eșalon, existând numeroase exemple de retrageri în timpul competiției datorită problemelor financiare. Probleme care de multe ori apar și datorită cheltuielilor mari pe care o competiție într-o serie unică le pun în sarcina cluburilor de drept privat, ce se bazează în special pe aportul financiar al partenerilor comerciali, valorificarea drepturilor de imagine și contribuția suporterilor. Un sistem competițional cu două serii în Liga a 2-a ar reda poate mai multor orașe cu tradiție în fotbal plăcerea unor derby-uri locale, contribuind la sporirea atractivității ligii și la promovarea fenomenului fotbal în rândul publicului larg”, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al clubului de pe Bega, sspolitehnica.ro. (foto: eusunt12.ro)

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments