Marea Britanie și UE au ajuns la un acord privind BREXIT-ul

by Florian Popa

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi dimineaţa pe Twitter că s-a ajuns la un „nou acord excelent” de Brexit cu Uniunea Europeană, cu câteva ore înainte de un summit european a cărui agendă este dominată de retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 octombrie, relatează agerpres.ro.
„Avem un nou acord excelent care reia controlul”, a transmis liderul conservator britanic, referindu-se la promisiunile făcute de tabăra „Leave”, pro-Brexit, la referendumul din iunie 2016 de a relua controlul asupra legislaţiei şi politicilor comerciale britanice.
Johnson a făcut apel totodată la deputaţii britanici să aprobe acest acord în cadrul unei şedinţe extraordinare, sâmbătă, pentru a se putea concentra apoi „asupra altor priorităţi cum sunt costul vieţii, sistemul de sănătate, criminalitatea şi mediul”.
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat într-o scrisoare că va recomanda liderilor celor 27 să aprobe acest acord, adăugând că „este timpul” să se finalizeze procesul de divorţ şi să se treacă în cel mai scurt timp posibil la negocierilor consacrate viitorului parteneriat dintre UE şi Marea Britanie.
În schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat în parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, şi-a reafirmat joi opoziţia faţă de acordul negociat între Londra şi UE, ceea ce face foarte nesigură adoptarea lui de către deputaţi.
Lira sterlină şi acţiunile britanice au crescut în urma anunţului privind un acord de Brexit.

Facebook Comments