Marcel Coraș are încredere în tricolori, la EURO 2024: „Ar putea fi un nou început pentru fotbalul românesc”

by Sorin Haut

Fostul internaţional arădean Marcel Coraş, participant la ediţia din 1984 a Campionatului European de fotbal, din Franţa, a declarat, pentru AGERPRES, că România are şanse să iasă din grupe la EURO 2024 dacă va obţine o victorie în prima partidă, cu Ucraina.

„Acest European poate fi văzut şi ca un nou început pentru fotbalul românesc, desigur, avem un antrenor nou, jucători noi. Totul depinde de începutul acestui European, de jocul cu Ucraina, în care se va vedea cu adevărat valoarea fotbaliştilor români în faţa ucrainenilor. Dacă vom reuşi să facem un rezultat bun contra Ucrainei, avem şanse să mergem mai departe, să ieşim din grupe, chiar dacă mai departe vom juca cu Belgia şi Slovacia”, a declarat Coraş.

Unul dintre cei 9 marcatori ai României la cele 5 ediţii de campionat European la care a participat până acum consideră că prezenţa la EURO 2024 este rezultatul unui efort comun: „Această calificare este o încununare a unui efort colectiv, făcut de jucătorii care îşi doresc să ajungă mult mai sus decât în momentul actual, de federaţie, de antrenor, de colectivul tehnic al federaţiei. Este un efort colectiv şi o bucurie mare pentru români, care văd după opt ani echipa naţională calificată la un turneu european. Un turneu european care poate aduce multe beneficii sportive fotbalului românesc”.

Forţa naţionalei României este dată de unitatea grupului, consideră Marcel Coraş, care afirmă că un start bun cu Ucraina ar putea „speria” Belgia şi Slovacia.

„După părerea mea, echipa asta de acum a României este un grup unit, un grup cu una-două individualităţi care pot face diferenţa în meciurile importante. Dar eu cred că per ansamblu valoarea echipei României este dată de unitatea grupului, de dorinţa lor de a performa, de a face un turneu final foarte bun fiecare în parte pentru a ajunge la cluburi mai puternice decât cele la care sunt acum. Va conta foarte mult şi faptul că nu au jucat mulţi dintre ei foarte mult în ultima vreme la echipele de club, dar după pregătirea pe care o au împreună, eu zic că echipa României poate să prindă un start bun cu Ucraina. Pentru că startul va conta fantastic de mult. Pentru că noi, dacă am reuşi un rezultat bun cu Ucraina, ar putea să ‘sperie’, cu ghilimelele de rigoare, Belgia şi Slovacia”, a adăugat fostul fotbalist.

În ceea ce priveşte obiectivul României la EURO 2024, Coraş spune că este greu ca „tricolorii” să atingă faza semifinalelor, aşa cum speră Gheorghe Hagi.

„Obiectivul trebuie să îl stabilească federaţia şi conducerea tehnică a echipei şi trebuie să fie un obiectiv realist, vizavi de valoarea lotului. Sigur că Gică Hagi şi-ar dori ca echipa să performeze la fel de mult ca în perioada lui de glorie, dar deocamdată echipa naţională este alcătuită din jucători care evoluează mai mult sau mai puţin la echipele de afară. E un melanj care să vedem dacă dă rezultate”, a mai spus Marcel Coraş.

Franţa este văzută de fostul atacant drept cea mai îndreptăţită echipă care ar putea ridica trofeul la turneul final din Germania, dar şanse ar avea în opinia sa şi reprezentanta ţării gazdă, sau Anglia şi Portugalia.

„Nu aş vrea să dau pronosticuri, dar eu cred că Franţa ar putea câştiga acest European. Dar în acelaşi timp cred că ar putea apărea surprize şi candidate la trofeu din toate grupele. Ar putea fi Germania, Anglia, Spania sau Portugalia, care are o echipă foarte bună”, a afirmat fostul component al naţionalei României.


Marcel Coraş este unul dintre cei 9 marcatori la cele 5 ediţii ale Campionatului European de fotbal la care România a participat. El a înscris unicul gol al României în meciul cu Germania de Vest, pierdut cu 1-2, la ediţia din 1984, din Franţa, care a constituit şi prima prezenţă a „tricolorilor” la Campionatul European.

În vârstă de 65 de ani, Marcel Coraş are 36 de prezenţe la echipa naţională şi 6 goluri marcate. În cariera sa a evoluat la echipe precum UTA, Politehnica Iaşi, Sportul Studenţesc, Victoria Bucureşti, dar şi la AFC Aurillac, în Franţa.

La turneul final al Campionatului European din Germania (14 iunie-14 iulie), România va face parte din Grupa E, alături de Ucraina, Belgia şi Slovacia. (sursă: agerpres)

Facebook Comments