Manuscrisul original al manifestului Jocurilor Olimpice a fost vândut pentru 8,8 milioane de dolari

by Andreea Radu

Manuscrisul original al manifestului Jocurilor Olimpice redactat în 1892 de Pierre de Coubertin a fost vândut miercuri pentru 8,8 milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby’s în New York, un nou record pentru un obiect legat de sport, relatează agerpres.ro.
Documentul a fost adjudecat în timpul unei licitații de cărți și manuscriși, la un preț de 9 ori mai mare decât cea mai ridicată estimare inițială, situată la un milion de dolari.
Scris în franceză, acesta include cele 14 pagini în care baronul de Coubertin și-a exprimat viziunea pentru reînvierea Jocurilor Olimpice din Antichitate sub forma unei competiții sportive internaționale moderne. Manuscrisul licitat este singura copie cunoscută a textului și a stat la baza unui discurs ținut la Paris în 25 noiembrie 1892. Doi ani mai târziu, Pierre de Coubertin avea să fondeze Comitetul Olimpic Internațional, primul pas în organizarea primei Olimpiade moderne, care a avut loc în Atena în 1896.

Manuscrisul a fost pierdut după moartea baronului în 1937 și de negăsit timp de mai multe decade, până la începutul anilor ’90 când Francois d’Amat i-a dat de urmă în Elveția, unde un colecționar îl păstra într-un cufăr.
Suma oferită pentru achiziția documentului a depășit cu 3,2 milioane de dolari prețul plătit în luna iunie a anului trecut pentru un tricou purtat de legenda basebalului american Babe Ruth, deținătorul anteriorului record.

Facebook Comments