A mâncat 72 de hotdogi în doar 10 minute

by Dana B.

Joey Chestnut este un concurent capabil să înghită în doar câteva minute cantități uriașe de mâncare. Marți, cu ocazia zilei naționale a Statelor Unite, sărbătorită în fiecare an pe 4 iulie, el a reușit performanța unică de a câștiga pentru a 10-a oară tradiționalul concurs de mâncat hotdogi, organizat în Coney Island, după ce a înghițit 72 de astfel de preparate culinare într-un interval de 10 minute, informează AFP.

Acest californian în vârstă de 33 de ani, care are o greutate de 104 kilograme și este supranumit „Fălci”, și-a depășit propriul record stabilit în 2016 (70 de hotdogi), intrând astfel în legenda acestui concurs insolit, organizat în fiecare an în Statele Unite începând din 1916 în Brooklyn, în apropiere de celebrul parc de distracții Luna Park.

Recordul lui personal — care este și recordul mondial în domeniu — este însă și mai valoros: el a înghițit 73,5 hotdogi în 10 minute în cadrul unei etape de calificare pentru acest concurs.

În timp ce organizatorul competiției, George Shea, sărbătorea cu mult lirism victoria obținută de Joey Chestnut, despre care a spus că este „un erou american” prin excelență și, „o întruchipare a libertății și a idealului american”, câștigătorul competiției a avut o atitudine mai modestă în urma victoriei sale de marți.

„Sunt doar un tip amuzant căruia îi place să mănânce”, a declarat el în fața jurnaliștilor, după încheierea concursului. „Am noroc, călătoresc prin lumea întreagă și mănânc, făcându-i pe oameni să zâmbească”, a adăugat câștigătorul.

Joey Chestnut, care și-a început cariera de „mâncător de competiție” în 2005, în timp ce era student, într-un concurs de mâncat sparanghel, intenționează să își îmbunătățească recordul anul viitor.

„Trebuie să mai lucrez la forma fizică, pentru a transpira mai puțin, pentru că asta m-a făcut să pierd timp (…) Trebuie să îmi înțeleg corpul mai bine, pentru a putea să îl împing până la limită”, a explicat el.

Într-o țară care a inventat alimentele „junk food”, unde obezitatea afectează un adult din trei, acest concurs insolit lansat în 1916 ar putea fi interpretat ca un exemplu negativ.

Scenele pe care le generează nu sunt recomandate persoanelor cu stomacul sensibil: pentru a facilita masticația, cei 18 finaliști își înmoaie chiflele în apă și își îndeasă hotdogii în gură cu ajutorul degetelor, înghițind totul până la ultima firimitură, ridicându-și capetele pentru a facilita înghițirea.

Cu toate acestea, concursul atrage mii de persoane, numărul acestora fiind de peste 30.000 în acest an, potrivit organizatorilor. În plus, peste 1 milion de telespectatori urmăresc în direct evenimentul, transmis de 11 ani de postul de televiziune cu specific sportiv ESPN.

Mulți dintre americani, inclusiv concurenți și spectatori, consideră că acest concurs de pe 4 iulie este o veritabilă probă sportivă, cu antrenamente stricte pentru „atleți”, pentru a pregăti și lărgi stomacul, etape de calificare, judecători oficiali și recorduri de doborât.

Disciplina are și o federație proprie, Major League Eating, care organizează aproximativ 80 de evenimente pe an, pe parcursul unui sezon care se întinde din februarie până în septembrie, în competiții separate pe sexe. Campioana de marți, Miki Sudo, a înghițit 41 de hotdogi.

Directorul concursului, George Shea, care prezintă competiția începând din 1988, încălzește publicul enumerând reușitele campionilor, purtând pe cap, invariabil, o pălărie de paie, în armonie cu șarmul desuet al zonei Coney Island, o plajă populară din Brooklyn.

Mulți spectatori vin pentru a se bucura de atmosfera deosebită creată în timpul concursului: majorete, interpreți de operă și cântăreți de hip-hop urcă pe scenă, în mijlocul unei „mări” de drapele americane și pălării în formă de hotdog.

Și, deși unii dintre spectatori strigă „U-S-A”, U-S-A”, ca în timpul mitingurilor electorale ale lui Donald Trump, cei mai mulți dintre ei resping orice motivație politică.

„E mai mult de atât. Ador sărbătoarea de 4 iulie, ador hotdogii”, spune Tom Walter, care și-a adus soția și copiii — în pofida reticențelor lor — la acest concurs insolit.

„Am venit pentru familia mea, dar găsesc că show-ul este dezgustător”, spune soția lui, Jinnean. Cu toate acestea, ea zâmbește. „Face parte din tradiția de 4 iulie”, a adăugat ea.

Tradiția are toate șansele să dureze încă foarte mulți ani de acum înainte, în pofida numărului tot mai mare de avocați ai „alimentației sănătoase” din Statele Unite.

George Shea, în vârstă de 52 de ani, spune că va continua să prezine evenimentul și în viitor. „Îl voi prezenta până când mă vor înmormânta aici, la colțul dintre străzile Surf și Stillwell”, intersecția unde este organizată această competiție, a adăugat el.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments