Mamografii gratuite pentru mai mult de 2.000 de femei din Arad

by Dana B.

Peste 2.000 de femei din județul Arad vor putea efectua, în acest an, mamografii gratuite pentru depistarea precoce a cancerului la sân la un nou centru de screening mamar, dezvoltat într-un proiect comun derulat de Consiliul Județean (CJ) Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

„Prin eforturi comune, cele trei instituții au deschis Centrul de Screening Mamar unde, din această săptămână, femeile pot beneficia de investigații medicale gratuite pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului la sân. Investiția se ridică la 1,7 milioane de euro, iar anual de aceste mamografii vor beneficia între 2.000 și 3.000 de arădence”, se arată într-un comunicat al CJ Arad, remis marți AGERPRES.

În cadrul proiectului, universitatea pune la dispoziție aparatură performantă pentru screening mamar, spitalul asigură personalul medical necesar pentru efectuarea mamografiilor, iar CJ Arad este instituția care asigură fondurile necesare pentru realizarea investigațiilor.

„Din nefericire, în județul nostru, numărul îmbolnăvirilor de cancer mamar este mai mare decât media europeană. Cea mai vulnerabilă categorie de vârstă o reprezintă femeile între 45 și 65 de ani. Consiliul Județean Arad în parteneriat cu Facultatea de Medicină a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a stabilit ca obiectiv realizarea unui program județean de screening, cu aparatură performantă. Acest screening înseamnă realizarea unei investigații medicale de înaltă precizie, care depistează boala în stadiu incipient și crește șansele de recuperare a pacientei. Investigațiile sunt gratuite și se adresează tuturor femeilor din județul nostru”, a declarat președintele CJ Arad, Iustin Cionca.

La rândul său, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, a punctat faptul că modelul de colaborare interinstituțională va trebui continuat prin înființarea unui centru de cercetare în domeniul cancerului mamar.

„Este un model pe care trebuie să îl perpetuăm, iar în perioada următoare ne dorim să înființăm și un centru de cercetare în domeniul cancerului mamar, care să ajute și mai mult comunitatea arădeană în prevenția acestei boli crunte”, a arătat Ardelean.

Populația țintă a examinărilor mamare în cadrul Centrului de Screening Mamar este reprezentată de femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, deoarece cel mai mare factor în dezvoltarea unui cancer mamar este vârsta.

Screeningul mamar se va face pe baza unui bilet de trimitere simplu, primit de pacient de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Centrul de Screening Mamar este situat în Arad, pe strada Cocorilor, nr.57. Programul de lucru în ambulatoriul de mamografie va fi de două zile pe săptămână. Pentru programarea mamografiilor a fost pus în funcțiune un post telefonic cu numărul 0730110201, care poate fi apelat de luni până vineri între orele 08,00 și 17,00.

Rezultatul investigației se va elibera în 24 de ore de la efectuarea mamografiei, acesta fiind comunicat atât pacientei cât și medicului de familie.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments