Mai mult de o lună fără meci oficial pentru FCC Baschet Arad

by Sorin Haut

Între turul şi returul Ligii Naţionale de baschet feminin avem mai mult de o lună şi jumătate de pauză. Lăsând la o parte numeroasele restanţe ce trebuie recuperate în februarie, pe 10 ianuarie s-au disputat ultimele jocuri ale turului de campionat, contând pentru etapa a 11-a. Returul este programat să debuteze undeva la sfârşitul lunii viitoare, cel mai probabil în perioada 27-28 februarie. Pauza destul de lungă este datorată meciurilor echipei naţionale din calificărille pentru FIBA EuroBasket, programate pe teren neutru, la Istanbul, în perioada 31 ianuarie – 7 februarie. România mai are jucat cu Cehia şi Italia, iar printre „tricolorele” convocate de antrenorul Ayhan Avci se numără şi Ecaterina Armanu, componentă a FCC Baschet Arad. Alte două jucătoare ale Aradului, Marta Fodor şi Dora Ardelean, sunt incluse pe o listă de rezervă a convocărilor, ca urmare a posibilităţii de accidentări sau infectare cu Covid-19. Toate jucătoarele convocate la naţională, inclusiv cele de pe lista de rezervă, vor efectua teste pentru coronavirus, pe 26 şi 29 ianuarie. Revenind la echipa arădeană, tehnicianul sârb Bogdan Bulj le-a acordat o săptămână liberă jucătoarelor sale, Hadzovic şi colegele sale urmând să revină la antrenamente luni, 25 ianuarie. Arădencele au mai avut parte de o mini-vacanţă la finalul anului trecut, cu ocazia Crăciunului.

Săptămână liberă pentru Hadzovic şi colegele sale

Va urma pregătire şi antrenamente pe plan local, următorul meci oficial fiind restanţa cu CSU Phoenix Constanţa, care se va disputa în perioada 13-14 februarie, cel mai probabil pe teren neutru. Aşadar, mai mult de o lună fără meci oficial pentru arădence, nevoite însă să îşi menţină tonusul şi forma sportivă şi să se ferească pe cât posibil de temutul virus, deşi ies pentru câteva zile din circuitul obişnuit al echipei. În 19-20 februarie are loc turneul final al Cupei României, competiţie la care Aradul nu s-a calificat, pentru ca returul Ligii Naţionale să debuteze o săptămână mai târziu. Federaţia va anunţa luna viitoare şi unde vor avea loc primele turnee din retur, asta dacă între timp nu se va trece la sistemul cu etape, dată fiind avansarea campaniei de vaccinare şi cazurile tot mai puţine de Covid-19 din ţară. Totul va depinde şi de autorităţi, chemate să prelungească sau nu, la mijloc de februarie, starea de alertă din România.

Restanţa cu Constanţa, la mijloc de februarie pe „neutru”

De asemenea, cluburile de baschet şi implicit şi FCC Baschet Arad aşteaptă cu nerăbdare aprobarea testelor rapide în competiţiile sportive sau dacă nu, prioritate la vaccinare (n.n. caz în care nu ar mai fi nevoie de testări Covid), pentru a reduce cheltuielile mari cu aceste teste periodice pentru coronavirus. În ceea ce priveşte efectivul, Aradul va aborda aproape sigur şi returul în aceeaşi formulă, preşedintele Marcel Urban având variante de transferuri, dar nu şi posibilităţi financiare pentru a întări lotul. Primele 2-3 luni ale noului an sunt dificile, cu resurse proprii şi de la sponsori, iar până când vin banii de la Primărie, din fondurile nerambursabile, aproape că e gata campionatul.

Returul începe la sfârşitul lunii viitoare

Aceeaşi poveste din anii trecuţi, cu un sistem de finanţare al autorităţilor locale care nu se pliază pe calendarul competiţional al echipelor. „Galben-albastrele” ocupă locul 4 după zece etape, cu 18 puncte, dar în cazul unei victorii în restanţa cu Constanţa, vor încheia turul pe podium, mai exact pe poziţia a treia. Primele două clasate sunt campioana „en-titre”, Sepsi, 20 de puncte şi neînvinsă până acum şi CSM Satu Mare, 19 puncte, dar şi ele cu o restanţă de jucat. În careul de aşi e şi CSU Olimpia Braşov, 19 puncte, care şi-a disputat toate meciurile din tur, 11 la număr.

Facebook Comments